De mooiste pistes van Marokko

Toffe onverharde wegen en dirt tracks die ook jij kunt rijden met een 4x4

Geschreven door: Mattias

Dagenlang rijden over een onverharde weg. Ongelofelijke uitzichten en landschappen. In contact komen met echte Berber cultuur en nomaden. Reis jij met een 4x4 auto of camper door Marokko, en ben je in voor wat avontuur? Kies dan voor een van de vele pistes die kriskras door het Marokkaanse landschap lopen. Wij zetten hier een paar van de meest indrukwekkende (maar goed begaanbare!) pistes op een rij. Van noord naar zuid.

Béni Snassen Natural Park

In het Noord Oosten van Marokko ligt het nog relatief onontdekte Béni Snassen gebergte. Het natuurpark is voornamelijk gericht op een aantal interessante grotten die te bezichtigen zijn, maar een korte bezichtiging of picknick is hier meer dan voldoende. Rij daarna snel door naar het nog onaangeraakte gedeelte van Béni-Snassen. Een wirwar aan pistes loopt vanaf vlakbij Grottes de Chameau richting Oujda, Zuidoostelijk van het park. Met behulp van verschillende kaarten en apps vonden wij onze weg door dit park. Het gebergte is, vanaf Berkane, in een dag te doorkruisen over pistes. Maar wees niet bang om je tijd te nemen om te genieten van de uitzichten en soms toch te besluiten om een andere afslag te proberen als de weg onbegaanbaar lijkt te zijn.

De coördinaten van het startpunt van de piste: 34.847210, -2.359131

Het Midden-Atlasgebergte

Ingesloten tussen het Rifgebergte in het noorden en het Hoge-Atlasgebergte ten zuiden, ligt het indrukwekkende en goed begaanbare Midden-Atlasgebergte. Zoals in de meeste gebergtes in Marokko, worden de pistes vooral gebruikt voor normaal woon- en werkverkeer van lokale berbers en nomaden. Het Midden-Atlas doorkruisen met pistes kan dus op tal van manieren. Jouw route is afhankelijk van je begin- en eindpunt en van de tijd van het jaar (in verband met het weer).

De coördinaten van het startpunt van de piste: 33.061096, -5.411152. Wees goed voorbereid en check het weer regelmatig. Wij kwamen vast te zitten in een dal wat door gesmolten sneeuw veranderd was in een grote modderpoel. Let extra op: 'P‰' wegen zijn in Marokko vaak onverhard en bij slecht weer onbegaanbaar, zelfs met een 4x4.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Van de Dadès Gorge naar de Todra Gorge door een rivierbedding

Zuidelijk van het Hoge-Atlasgebergte, vind je een aantal indrukwekkende gorges. Zij vormen de overgang van gebergte naar de woestijn. De Dadès Gorges is een van de meest bekende gorges. Na een mooie toeristische route door deze gorge, kun je ervoor kiezen om over een uitdagende piste naar de volgende gorge te rijden: de Todra Gorge. Deze weg leid je door rivierbeddingen, over kale prachtige bergen en langs een aantal nomaden families. Een moeilijke route. De route kost ongeveer een dag en is ondanks het ruige terrein toch goed te doen. Hij wordt met goed weer zelfs door 2WD auto's succesvol afgelegd!

De coördinaten van het startpunt van de piste: Todra zijde 31.688240, -5.537242 | Dadès zijde 31.718600, -5.802540. De Todra Gorge is minder bekend dan de Dadès Gorge, maar niet minder indrukwekkend. In deze gorge is een actieve klimcommunity aanwezig. Meer informatie lees je in het blog; Klimmen in de Todra Gorge.

Op een piste door de woestijn

In het zuiden van Marokko vind je het plaatsje M'Hamid. Deze plaats is een bekende uitvalsbasis voor camel en 4x4 tours naar de verschillende duingebieden in de Sahara. De indrukwekkende duinen kunnen, off-piste, door goed uitgeruste overlanders ook zelfstandig bereikt worden. Maar net iets noordelijk bij het plaatsje Tagounite vind je een piste die beter begaanbaar is, en een 'doorgaande weg' biedt richting het westen. Door het niemandsland van de steenachtige woestijn, loopt een dirt track van circa 160 kilometer lang. Hier kun je dagen achtereen op een rustig tempo doorheen rijden, zonder iemand tegen te komen en dat terwijl je op elke willekeurige plek jouw kamp voor de nacht kunt opzetten.

De coördinaten van het startpunt van de piste: 29.990805, -5.586336. De piste loopt vanaf daar richting het westen. De route wijst zichzelf, en waar meerdere richtingen gekozen kunnen worden, komen die vaak uiteindelijk weer bij elkaar. Lees dit blog voor een uitgebreide beschrijving van de route.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram