De mooiste pistes van Marokko

Toffe onverharde wegen en dirt tracks die ook jij kunt rijden met een 4x4

Geschreven door: Mattias

Dagenlang rijden over een onverharde weg. Ongelofelijke uitzichten en landschappen. In contact komen met echte Berber cultuur en nomaden. Reis jij met een 4x4 auto of camper door Marokko, en ben je in voor wat avontuur? Kies dan voor een van de vele pistes die kriskras door het Marokkaanse landschap lopen. Wij zetten hier een paar van de meest indrukwekkende (maar goed begaanbare!) pistes op een rij. Van noord naar zuid.

Béni Snassen Natural Park

In het Noord Oosten van Marokko ligt het nog relatief onontdekte Béni Snassen gebergte. Het natuurpark is voornamelijk gericht op een aantal interessante grotten die te bezichtigen zijn, maar een korte bezichtiging of picknick is hier meer dan voldoende. Rij daarna snel door naar het nog onaangeraakte gedeelte van Béni-Snassen. Een wirwar aan pistes loopt vanaf vlakbij Grottes de Chameau richting Oujda, Zuidoostelijk van het park. Met behulp van verschillende kaarten en apps vonden wij onze weg door dit park. Het gebergte is, vanaf Berkane, in een dag te doorkruisen over pistes. Maar wees niet bang om je tijd te nemen om te genieten van de uitzichten en soms toch te besluiten om een andere afslag te proberen als de weg onbegaanbaar lijkt te zijn.

De coördinaten van het startpunt van de piste: 34.847210, -2.359131

Het Midden-Atlasgebergte

Ingesloten tussen het Rifgebergte in het noorden en het Hoge-Atlasgebergte ten zuiden, ligt het indrukwekkende en goed begaanbare Midden-Atlasgebergte. Zoals in de meeste gebergtes in Marokko, worden de pistes vooral gebruikt voor normaal woon- en werkverkeer van lokale berbers en nomaden. Het Midden-Atlas doorkruisen met pistes kan dus op tal van manieren. Jouw route is afhankelijk van je begin- en eindpunt en van de tijd van het jaar (in verband met het weer).

De coördinaten van het startpunt van de piste: 33.061096, -5.411152. Wees goed voorbereid en check het weer regelmatig. Wij kwamen vast te zitten in een dal wat door gesmolten sneeuw veranderd was in een grote modderpoel. Let extra op: 'P‰' wegen zijn in Marokko vaak onverhard en bij slecht weer onbegaanbaar, zelfs met een 4x4.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline