De mooiste pistes van Marokko

Toffe onverharde wegen en dirt tracks die ook jij kunt rijden met een 4x4

Home » Afrika » Marokko » De mooiste pistes van Marokko

Dagenlang rijden over een onverharde weg. Ongelofelijke uitzichten en landschappen. In contact komen met echte Berber cultuur en nomaden. Reis jij met een 4×4 auto of camper door Marokko, en ben je in voor wat avontuur? Kies dan voor een van de vele pistes die kriskras door het Marokkaanse landschap lopen. Wij zetten hier een paar van de meest indrukwekkende (maar goed begaanbare!) pistes op een rij. Van noord naar zuid.

Béni Snassen Natural Park

In het Noord Oosten van Marokko ligt het nog relatief onontdekte Béni Snassen gebergte. Het natuurpark is voornamelijk gericht op een aantal interessante grotten die te bezichtigen zijn, maar een korte bezichtiging of picknick is hier meer dan voldoende. Rij daarna snel door naar het nog onaangeraakte gedeelte van Béni-Snassen. Een wirwar aan pistes loopt vanaf vlakbij Grottes de Chameau richting Oujda, Zuidoostelijk van het park. Met behulp van verschillende kaarten en apps vonden wij onze weg door dit park. Het gebergte is, vanaf Berkane, in een dag te doorkruisen over pistes. Maar wees niet bang om je tijd te nemen om te genieten van de uitzichten en soms toch te besluiten om een andere afslag te proberen als de weg onbegaanbaar lijkt te zijn.

De coördinaten van het startpunt van de piste: 34.847210, -2.359131

Het Midden-Atlasgebergte

Ingesloten tussen het Rifgebergte in het noorden en het Hoge-Atlasgebergte ten zuiden, ligt het indrukwekkende en goed begaanbare Midden-Atlasgebergte. Zoals in de meeste gebergtes in Marokko, worden de pistes vooral gebruikt voor normaal woon- en werkverkeer van lokale berbers en nomaden. Het Midden-Atlas doorkruisen met pistes kan dus op tal van manieren. Jouw route is afhankelijk van je begin- en eindpunt en van de tijd van het jaar (in verband met het weer).

De coördinaten van het startpunt van de piste: 33.061096, -5.411152. Wees goed voorbereid en check het weer regelmatig. Wij kwamen vast te zitten in een dal wat door gesmolten sneeuw veranderd was in een grote modderpoel. Let extra op: ‘P‰’ wegen zijn in Marokko vaak onverhard en bij slecht weer onbegaanbaar, zelfs met een 4×4.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Van de Dadès Gorge naar de Todra Gorge door een rivierbedding

Zuidelijk van het Hoge-Atlasgebergte, vind je een aantal indrukwekkende gorges. Zij vormen de overgang van gebergte naar de woestijn. De Dadès Gorges is een van de meest bekende gorges. Na een mooie toeristische route door deze gorge, kun je ervoor kiezen om over een uitdagende piste naar de volgende gorge te rijden: de Todra Gorge. Deze weg leid je door rivierbeddingen, over kale prachtige bergen en langs een aantal nomaden families. Een moeilijke route. De route kost ongeveer een dag en is ondanks het ruige terrein toch goed te doen. Hij wordt met goed weer zelfs door 2WD auto‰’s succesvol afgelegd!

De coördinaten van het startpunt van de piste: Todra zijde 31.688240, -5.537242 | Dadès zijde 31.718600, -5.802540. De Todra Gorge is minder bekend dan de Dadès Gorge, maar niet minder indrukwekkend. In deze gorge is een actieve klimcommunity aanwezig. Meer informatie lees je in het blog; Klimmen in de Todra Gorge.

Op een piste door de woestijn

In het zuiden van Marokko vind je het plaatsje M’Hamid. Deze plaats is een bekende uitvalsbasis voor camel en 4×4 tours naar de verschillende duingebieden in de Sahara. De indrukwekkende duinen kunnen, off-piste, door goed uitgeruste overlanders ook zelfstandig bereikt worden. Maar net iets noordelijk bij het plaatsje Tagounite vind je een piste die beter begaanbaar is, en een ‘doorgaande weg‰’ biedt richting het westen. Door het niemandsland van de steenachtige woestijn, loopt een dirt track van circa 160 kilometer lang. Hier kun je dagen achtereen op een rustig tempo doorheen rijden, zonder iemand tegen te komen en dat terwijl je op elke willekeurige plek jouw kamp voor de nacht kunt opzetten.

De coördinaten van het startpunt van de piste: 29.990805, -5.586336. De piste loopt vanaf daar richting het westen. De route wijst zichzelf, en waar meerdere richtingen gekozen kunnen worden, komen die vaak uiteindelijk weer bij elkaar. Lees dit blog voor een uitgebreide beschrijving van de route.

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Mattias vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals