De eerste indruk van Marokko

E̩n week in Marokko en wat is dit een top land

Home » Afrika » Marokko » De eerste indruk van Marokko

door | 0 Reacties

Meer dan een jaar zat de oversteek naar Noord-Afrika en dan specifiek Marokko in ons hoofd. Eigenlijk was het de bedoeling om vorig jaar rond deze periode de oversteek te maken. Maar toen kwam Ninja om de hoek kijken, nu is het dan eindelijk zo ver. We zijn op dit moment een week in Marokko en tot nu toe is het alles waar we op hoopten en zelfs nog meer. Eindelijk staat ons huisje midden in een compleet andere cultuur dan die we in Europa kennen, en het bevalt goed! De Marokkanen zijn zo vriendelijk, maken graag een praatje en het eten is te lekker. Als alles zo is als deze eerste indruk dan houden wij het nog wel tweeënhalve maand uit. Hier lees je een opsomming van wat wij in onze eerste week tegen zijn gekomen en waarom we nu al lyrisch zijn over Marokko.

Mensen zijn mega vriendelijk

Na aankomst met de ferry gaat het contact met de Marokkaanse douaniers nog wat moeizaam, ze kijken streng en vriendelijk zijn ze niet te noemen. Nu is dit waarschijnlijk een eigenschap van douaniers maar op dat moment hoop je vooral dat niet elke Marokkaan zo is. En gelukkig, de normale Marokkaan is het tegenovergestelde van de persoon die zijn grenzen bewaakt. Zodra we een paar kilometer van de haven verwijderd zijn worden we begroet door vriendelijk zwaaiende mensen, langs de kant van de weg of door de mensen in inhalende auto‰’s. Maar ook in onze eerste stop Asilah is iedereen vrolijk en zo aardig dat de meeste Europeanen er achterdochtig van worden. Wanneer je dat naast je neer weet te leggen dan gebeuren de mooiste dingen. Zo zitten we de eerste dag al aan de thee te praten over politiek, toeristen en al het mooie van Marokko met een kerel die we op straat tegenkomen. En hij is niet de eerste die een ongedwongen gesprekje aanknoopt. Natuurlijk sommigen proberen je op die manier hun winkeltje in te praten maar als je vriendelijk zegt dat je geen interesse hebt is vaak alles oké. Helemaal mooi is het trouwens als je probeert Arabisch te praten, al is het maar hallo (salam aleikum) of bedankt (shokran).

De wegen zijn beter dan in Italië

Wij zijn absoluut geen fan van de Italiaanse wegen, welke vol met gaten zaten, maar in Italië zeiden we tegen elkaar: “In Marokko is het vast nog erger, maar daar verwacht je het. Niet hier in Italië‰.” Wat blijkt, we hadden het goed mis! De wegen hier zijn (veel) beter. Natuurlijk er zitten ook erg slechte wegen tussen, maar dat zijn dan de achteraf weggetjes die we bewust kiezen. De tol- en hoofdwegen zijn perfect met hier en daar een kuil die makkelijk te ontwijken is.

Wat helaas wel het geval is, is dat er overal afval ligt. Langs de weg, op braakliggende terreinen en langs het strand. Van plastic flessen tot schoenen maar vooral heel veel glasscherven, gek genoeg van (Heineken) bierflesjes. Dit doet wat met een eerste indruk, maar als je het in perspectief plaatst is het zo gek nog niet. Marokko is sterk in ontwikkeling, en het milieu staat helaas nog niet hoog op de agenda. Om de vergelijking weer met Italië te maken als je ziet wat we daar langs de weg hebben zien liggen en op de stranden, dan valt het hier wel mee. Het is wel een gek gezicht, want de Marokkanen komen graag op hun stranden en zitten ‘s avonds nog even buiten. Maar dat doen ze dus tussen het afval.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Parkeerwachters zijn overal

Hoe het precies werkt weten we niet, maar elke parkeerplaats heeft zijn eigen mannetje met reflecterend hesje ofwel de bewaker. Of hij voor de gemeente, een instantie of bedrijf werkt? In sommige gevallen wel, maar vaak lijkt hij zelf de parkeerplaats te hebben geclaimd. En bij het uitrijden vraagt hij dan om een kleine vergoeding (5 of 10 dirham) en iedereen betaalt hem netjes. Nu hadden we zulke praktijken in de stad verwacht, maar ook daarbuiten langs het strand staan ze. Het opmerkelijke vinden we nog dat je hierdoor zou denken dat Marokko onveilig is, dat als er geen bewaking is er direct wordt ingebroken. Maar dat gevoel hebben we totaal nog niet gehad, Marokko voelt even veilig dan niet veiliger aan dan de meeste landen in Europa.

Autoraamstickers zijn het helemaal

Na een paar dagen rondrijden valt het ons op, vrachtwagens en busjes zijn rijkelijk voorzien van stickers en andere decoratie. Als iemand in Nederland vergelijkbare stickers op zijn auto plakt zou je hem regelrecht voor gek verklaren maar hier is het de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog je hoort er niet bij als je rondrijdt zonder. En het frappante is nog, het zijn niet eens stickers die een statement maken. Vaak is het gewoon het merk van de auto, tribals en leuzen als turbo, globetrotter en extreme. Net zoals andere grote merken trouwens, we hebben al meerdere vrachtwagens gezien met een Apple of Nike logo verwerkt in de laadbak.

Wildkamperen langs de kust is lastig

Waar er in Europa veel wordt wildgekampeerd is dat in (Noord-)Marokko toch iets anders. De reden; het zou er gevaarlijk zijn. Waarom weten we niet. Een paar keer hebben we gevraagd: “Is het een probleem als we hier parkeren voor de nacht?” Steeds is het antwoord hetzelfde: “Ja er is ‘s nachts niemand en dan is het gevaarlijk.” Hoe dat gevaar zich precies uit dat hebben we nog steeds niet gehoord. Wel maken ze het duidelijk dat ze de politie op de hoogte brengen als we blijven staan. Want die heeft de autoriteit om je weg te sturen. Ondertussen hebben we genoeg andere reizigers gesproken die zeggen dat het langs de kust inderdaad verscherpt toezicht is, en vooral langs de stranden. Het zou hier vooral gaan om campingeigenaren die steekpenningen betalen aan de politie om wildkampeerders naar een camping te sturen. In het binnenland en veder van de stranden vandaan zou het geen probleem moeten zijn om wild te kamperen, we hopen het vurig.

Langs elke weg lopen mensen, ezels, schapen en verkopers

We hebben ondertussen het idee dat dit typisch Marokkaans is, overal lopen mensen langs de weg. Of het een drukke snelweg is of een klein achteraf landweggetje, je komt er mensen tegen. Ze staan er gewoon, te wachten op‰… Tsja, dat weten we eigenlijk niet. Maar ook hoeden ze hun vee, oogsten wat er groeit in de berm of zijn onderweg van A naar B. Op de iets drukkere hoofdwegen zijn kleine stalletjes opgebouwd, vol met fruit, vlees of vis, groenten, melk, soep of aardewerk. Het mooie is dat de Marokkaan ook zonder stalletje zijn waar weet te verkopen, hij houdt het simpelweg omhoog naar elke auto die voorbij rijdt.

Als je na het lezen van dit blog nog niet overtuigd bent van Marokko of juist meer wilt weten, blijf ons dan in de gaten houden want wij zijn hier voorlopig nog niet klaar. Dit was slechts onze eerste indruk!

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals