Hoe overleef je het Rif

In het Rif ontkom je niet aan de Kif

Geschreven door: Mattias

Niet het eerste waar je aan denkt bij een Islamitisch land als Marokko: drugs. Maar in het noorden van Marokko ontkom je er niet aan. Het Rifgebergte is de grootste kif en hasj producerende regio in de wereld. Daarnaast is de noordkust van Marokko een springplank voor vluchtelingen naar Europa. Dat is niet alleen interessant, maar dat vraagt ook om een handleiding als je hier als onwetende toerist doorheen reist. Wees niet bang, met deze tips kom je weer heelhuids van het Rif terug!

De Rif regio

Het Rifgebergte is niet voor niets een van de highlights voor een Marokko reis. De bergen zijn groen en ruig, rijk aan berbercultuur en hebben een gunstige ligging ten opzichte van Spanje. Je bent er zo. Om die reden is voor veel mensen het Rif een eerste stop, met de ‘Blauwe Parel’, Chefchaouen, als ultieme highlight. Hierna reis je makkelijk naar het zuiden, richting Fez, of naar het noordoosten, richting de Marokkaanse Middellandse Zee kust (vooral voor Marokkaanse toeristen een trekpleister).

Je ontkomt niet aan de kif

Tijdens een verblijf in deze regio, ontkom je niet aan de kif industrie, en al helemaal niet als Nederlandse toerist (“want die zullen wel van drugs houden”). De proactieve Marokkaanse verkooptechniek is ook in deze regio schering en inslag, alleen hier is de verkoopwaar veelal Kif. De kif plantages houden zich schuil dieper in het Rifgebergte, maar voor veel families is het de voornaamste bron van inkomsten. De boeren werken op akkers, de volwassen zonen handelen erin, en zelfs de minderjarige kinderen proberen het aan je te verkopen. Het is illegaal, maar dat weerhoudt de fanatieke verkopers er niet van om het te pas en te onpas aan je aan te bieden. Gelukkig kun je hier net als bij ‘normale’ verkopers, vriendelijk met La Shukran op reageren, en gewoon van weglopen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline