Met een 4×4 door Marokko

Is een 4x4 echt nodig in Marokko?

Home » Afrika » Marokko » Met een 4×4 door Marokko

Het klinkt best stoer en het ziet er vet uit, met een 4×4 door Marokko. Maar is dat echt nodig? De wegen zijn toch relatief in goede staat en de mensen hier rijden toch ook in normale auto‰’s rond? Dat klopt inderdaad. Maar toch ben jij met een 4×4 in het voordeel in het mooie Marokko. Lees hier waarom.

Heb je een 4×4 nodig in Marokko?

Met een doodgewone auto of camper kun je in alle delen van Marokko wel komen. De hoofdwegen zijn vaak goed (of worden nu gebouwd), en een beetje zand of gaten in de weg is ook geen ramp. Maar waar in Europa bijna alle wegen verhard zijn, zijn in Marokko de meeste kleinere wegen nog steeds onverhard. Rij je in Europa over een zandweg, dan ben je vaak op een verlaten plek en kun je gerust een plekje zoeken om te overnachten. In Marokko ligt dat net iets anders. Een onverharde weg is meestal nog steeds een hoofdweg naar een dorp of kleine nederzetting. En typerend aan Marokko: je bent nooit alleen. Zelfs de slechtste ‰’wegen‰’ zijn door iemand in gebruik. Ben jij iemand die graag in the middle of nowhere slaapt in een camper of tent? Dan moet je dus een stapje verder. Dat is waar een 4×4 zich nuttig maakt en je net naar dat bijzondere plekje kan brengen.

Tip: Een adembenemende onverharde weg rijden en slapen op unieke en rustige plekjes? In de app Ioverlander vind je de mooiste en rustigste slaapplekjes. De app Wikiloc wijst je niet alleen op mooie wandelroutes maar ook op unieke off road routes.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marokko, het land van de pistes

Ben je op zoek naar zo‰’n verlaten weg, ergens in de bergen of woestijn? Dan ben je in Marokko aan het goede adres. Omdat er in Marokko overal wel mensen wonen (nomaden en berbers), zijn bijna alle gebieden te bereiken met een piste of dirt track. Doorgewinterde overlanders doorkruisen Marokko zelfs enkel op pistes, wekenlang achterelkaar. Voor ons is dit de echte Marokko ervaring: dagenlang door een gebergte rijden en kamperen in je camper langs de piste. Onze mooiste pistes vind je hier.

Tip: Kijk voor inspiratie eens op de website Most dangeours roads. Een paar van onze vetste ervaringen hebben wij hier gevonden.

Een 4×4 als voorzorgsmaatregel

Op een piste in Marokko kan je soms uren rijden zonder iemand te zien. Hele stukken route kunnen prima begaanbaar zijn zonder 4×4 (net als de locals zelf doen in busjes en grand taxis). Je moet een 4×4 aandrijving dan ook meer zien als voorzorgsmaatregel. Ben jij van plan om Marokko mee te maken vanaf adembenemende pistes? Wees dan voorbereid op het ergste. Een heftige regenbui die de piste in een modderpoel verandert. Een klein stukje weg wat onbegaanbaar lijkt door modder of gaten. Als er niemand in de buurt is, dan moet jij jezelf kunnen redden. Samen met 4×4 aandrijving, reservebanden, een goede krik en een sleeptouw kom je dan een heel eind.

Tip: De ene 4×4 is de andere niet. Onze camper is een simpele versie en we hebben geen off road banden, zandplaten of een lier. Met onze voorbereiding komen we een heel eind, maar soms moeten ook wij rechtsomkeert maken. Het is dus een gradatie en jij moet zelf ontdekken hoeveel geld en voorbereiding je wilt investeren om nog een stukje verder te kunnen rijden.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Zoiets als dé Marokko ervaring bestaat niet. Elke reis heeft zijn eigen charme. Dus, met of zonder 4×4, een road trip door Marokko zal hoe dan ook onvergetelijk zijn. Maar ben jij iemand die graag van de gebaande paden afwijkt? Dan is Marokko het land voor jouw overland trip!

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Mattias
Mattias vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis