Hasj in Marokko

Marokko staat bekend om zijn hasj en je ontkomt er niet aan

Geschreven door: Lars

Om de eerste vraag van de meeste mensen maar meteen te beantwoorden, ja ik heb hasj gekocht in Marokko. Maar grappiger is dat ik bijna evenveel gratis heb gekregen! Over tot de orde van de dag, ik heb lang getwijfeld of ik dit dan wel moest delen, want niet iedereen zal dit boeiend vinden (surf dan vooral lekker verder op onze site) maar een deel waarschijnlijk wel. Uiteindelijk heb ik toch besloten om deze situaties te beschrijven (en publiceren) omdat sommige te grappig zijn. En zeg nou zelf, een jointje op zijn tijd moet kunnen, al helemaal in Marokko, een van de grootste hasj productielanden.

Waar je moet zijn

Hoewel je door heel Marokko hasj kunt kopen steekt er één regio met kop en schouders bovenuit, het Rifgebergte. Dit is de wietschuur van Marokko en zelfs Europa. Al maken ze er graag eerst zelf hasj van. Binnen het Rifgebergte is Ketama het centrum van de kweek en handel in hasj. Het dorp stelt niets voor, het is vooral het gebied waar je niet om de hasj heen kunt. In de reisboeken wordt geschreven over opdringerige dealers, wij hebben het vooral als mega grappig ervaren. Tijdens onze road trip van Fès naar Chefchaouen (via Ketama) heeft 70% van de mensen die we zijn tegengekomen ons wel iets aangeboden. Maar nooit op een opdringerige manier. Een deel wilde simpelweg samen met ons roken, anderen wilden verkopen en toonden zonder problemen blokken hasj van 10 tot 70 gram de stuk.

Op de paar stops die we onderweg hebben gemaakt voor boodschappen, lunch of een fotomomentje (de omgeving is namelijk prachtig) stond er steeds vrij snel iemand naast ons. Niet eens om te verkopen, vaak voor een oprecht praatje en natuurlijk vragen ze of je wilt roken. In een paar gevallen kregen we na het praatje een blok van een gram of vijf in de hand gedrukt. Hier alsjeblieft, dit is m'n beste spul. Cadeautje voor jou.

De verschillende periodes: In maart wordt er gezaaid, in mei wordt de wiet geoogst waarna het hasj productieproces begint als de wiet is gedroogd.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat kost hasj in Marokko

Hoewel het dus mogelijk is om gratis aan je hasj te komen in Marokko is het ook niet verkeerd om de lokale economie te supporten. Gewoon kopen dus. In het gebied rondom Ketama ligt de prijs het laagst. Voor €2,- de gram heb je hasj waar de meeste coffeeshops in Nederland jaloers op zijn.

Hoe verder je van het Rifgebergte af gaat, hoe duurder de hasj wordt. Logisch, want het moet gesmokkeld worden langs nogal wat politiecontroles. In Essaouria ligt de prijs op ongeveer €4,- per gram.

Wat de gevaren zijn

Hoewel Marokko en hasj vaak genoeg in een adem worden genoemd is het hier niet legaal. Het kan je zelfs flink in de problemen brengen. De plantages in het Rifgebergte worden gedoogd omdat hasj voor traditionele gebruiken is bedoeld. Maar er wordt toch vooral voor recreatief gebruik gekweekt.

Hoe de straffen voor toeristen zijn weet ik (gelukkig) niet, maar locals kunnen met een klein brokje al de sjaak zijn en voor een paar weken de gevangenis ingegooid worden. De handel onder locals gaat dan ook erg bedachtzaam. Naar toeristen zijn dealers veel makkelijker want zeg nou zelf, wie van ons gaat de moeite nemen om de dealers aan te geven? Of wij dan geen gevaar lopen? Zeker wel, ze vinden het echt niet tof als je vrolijk blowend over straat loopt of als de hasj op je dashboard ligt.

Bij wie je wel of juist geen hasj moet kopen

Dan is er nog die laatste grote vraag, bij wie ga je je hasj kopen? Er zijn genoeg gasten die het aanbieden. Maar je wilt niet van iedereen wat kopen. Voor je eigen veiligheid maar ook wat prijs en kwaliteit betreft. Ga dus niet doelloos over straat lopen totdat je iemand tegenkomt die wil verkopen of zelf rookt. Bij de lokale rokers moet je zijn, zij weten waar de kwaliteit goed is. Dit geldt vooral langs de zuidkust van Marokko. In het rif vindt iemand jou wel. Ik ga nooit in op de opdringerige verkopers maar juist die gasten die na een praatje vragen of je toevallig ook wat hasj wilt kopen.
Opdringerige verkopers zijn er zeker. In Chefchaouen staan ze bijvoorbeeld voor de camping, lopen elke keer een stukje met je mee in de hoop dat je toch iets van ze koopt. Als je vier keer per dag de camping afloopt, om je hond uit te laten, wordt dat best irritant. Zeker als de man dan boos wordt als hij denkt dat je bij iemand anders gaat kopen. Maar gelukkig zijn er ook gasten die wel chill zijn en je gratis testers geven en het lekker aan jou overlaten of je wel of niet wilt kopen.

Let dus op, hasj is niet legaal in Marokko. Maar wel erg lekker. Het is dus altijd een risico om te kopen of het bij je te hebben. Laat je vakantie of reis niet uitlopen op iets negatiefs, dan kun je beter meer betalen in Nederland. En oh ja, bij de ferry staan ze met honden aan beide kanten. Dus beter om het in Marokko achter te laten. 😉

2 comments on “Hasj in Marokko”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram