Om de eerste vraag van de meeste mensen maar meteen te beantwoorden, ja ik heb hasj gekocht in Marokko. Maar grappiger is dat ik bijna evenveel gratis heb gekregen! Over tot de orde van de dag, ik heb lang getwijfeld of ik dit dan wel moest delen, want niet iedereen zal dit boeiend vinden (surf dan vooral lekker verder op onze site) maar een deel waarschijnlijk wel. Uiteindelijk heb ik toch besloten om deze situaties te beschrijven (en publiceren) omdat sommige te grappig zijn. En zeg nou zelf, een jointje op zijn tijd moet kunnen, al helemaal in Marokko, een van de grootste hasj productielanden.
Hoewel je door heel Marokko hasj kunt kopen steekt er één regio met kop en schouders bovenuit, het Rifgebergte. Dit is de wietschuur van Marokko en zelfs Europa. Al maken ze er graag eerst zelf hasj van. Binnen het Rifgebergte is Ketama het centrum van de kweek en handel in hasj. Het dorp stelt niets voor, het is vooral het gebied waar je niet om de hasj heen kunt. In de reisboeken wordt geschreven over opdringerige dealers, wij hebben het vooral als mega grappig ervaren. Tijdens onze road trip van Fès naar Chefchaouen (via Ketama) heeft 70% van de mensen die we zijn tegengekomen ons wel iets aangeboden. Maar nooit op een opdringerige manier. Een deel wilde simpelweg samen met ons roken, anderen wilden verkopen en toonden zonder problemen blokken hasj van 10 tot 70 gram de stuk.
Op de paar stops die we onderweg hebben gemaakt voor boodschappen, lunch of een fotomomentje (de omgeving is namelijk prachtig) stond er steeds vrij snel iemand naast ons. Niet eens om te verkopen, vaak voor een oprecht praatje en natuurlijk vragen ze of je wilt roken. In een paar gevallen kregen we na het praatje een blok van een gram of vijf in de hand gedrukt. Hier alsjeblieft, dit is m'n beste spul. Cadeautje voor jou.
De verschillende periodes: In maart wordt er gezaaid, in mei wordt de wiet geoogst waarna het hasj productieproces begint als de wiet is gedroogd.