Hasj in Marokko

Marokko staat bekend om zijn hasj en je ontkomt er niet aan

Home » Afrika » Marokko » Hasj in Marokko

door | 2 reacties

Om de eerste vraag van de meeste mensen maar meteen te beantwoorden, ja ik heb hasj gekocht in Marokko. Maar grappiger is dat ik bijna evenveel gratis heb gekregen! Over tot de orde van de dag, ik heb lang getwijfeld of ik dit dan wel moest delen, want niet iedereen zal dit boeiend vinden (surf dan vooral lekker verder op onze site) maar een deel waarschijnlijk wel. Uiteindelijk heb ik toch besloten om deze situaties te beschrijven (en publiceren) omdat sommige te grappig zijn. En zeg nou zelf, een jointje op zijn tijd moet kunnen, al helemaal in Marokko, een van de grootste hasj productielanden.

Waar je moet zijn

Hoewel je door heel Marokko hasj kunt kopen steekt er ̩̩één regio met kop en schouders bovenuit, het Rifgebergte. Dit is de wietschuur van Marokko en zelfs Europa. Al maken ze er graag eerst zelf hasj van. Binnen het Rifgebergte is Ketama het centrum van de kweek en handel in hasj. Het dorp stelt niets voor, het is vooral het gebied waar je niet om de hasj heen kunt. In de reisboeken wordt geschreven over opdringerige dealers, wij hebben het vooral als mega grappig ervaren. Tijdens onze road trip van Fès naar Chefchaouen (via Ketama) heeft 70% van de mensen die we zijn tegengekomen ons wel iets aangeboden. Maar nooit op een opdringerige manier. Een deel wilde simpelweg samen met ons roken, anderen wilden verkopen en toonden zonder problemen blokken hasj van 10 tot 70 gram de stuk.

Op de paar stops die we onderweg hebben gemaakt voor boodschappen, lunch of een fotomomentje (de omgeving is namelijk prachtig) stond er steeds vrij snel iemand naast ons. Niet eens om te verkopen, vaak voor een oprecht praatje en natuurlijk vragen ze of je wilt roken. In een paar gevallen kregen we na het praatje een blok van een gram of vijf in de hand gedrukt. Hier alsjeblieft, dit is m’n beste spul. Cadeautje voor jou.

De verschillende periodes: In maart wordt er gezaaid, in mei wordt de wiet geoogst waarna het hasj productieproces begint als de wiet is gedroogd.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat kost hasj in Marokko

Hoewel het dus mogelijk is om gratis aan je hasj te komen in Marokko is het ook niet verkeerd om de lokale economie te supporten. Gewoon kopen dus. In het gebied rondom Ketama ligt de prijs het laagst. Voor ‰€2,- de gram heb je hasj waar de meeste coffeeshops in Nederland jaloers op zijn.

Hoe verder je van het Rifgebergte af gaat, hoe duurder de hasj wordt. Logisch, want het moet gesmokkeld worden langs nogal wat politiecontroles. In Essaouria ligt de prijs op ongeveer €4,- per gram.

Wat de gevaren zijn

Hoewel Marokko en hasj vaak genoeg in een adem worden genoemd is het hier niet legaal. Het kan je zelfs flink in de problemen brengen. De plantages in het Rifgebergte worden gedoogd omdat hasj voor traditionele gebruiken is bedoeld. Maar er wordt toch vooral voor recreatief gebruik gekweekt.

Hoe de straffen voor toeristen zijn weet ik (gelukkig) niet, maar locals kunnen met een klein brokje al de sjaak zijn en voor een paar weken de gevangenis ingegooid worden. De handel onder locals gaat dan ook erg bedachtzaam. Naar toeristen zijn dealers veel makkelijker want zeg nou zelf, wie van ons gaat de moeite nemen om de dealers aan te geven? Of wij dan geen gevaar lopen? Zeker wel, ze vinden het echt niet tof als je vrolijk blowend over straat loopt of als de hasj op je dashboard ligt.

Bij wie je wel of juist geen hasj moet kopen

Dan is er nog die laatste grote vraag, bij wie ga je je hasj kopen? Er zijn genoeg gasten die het aanbieden. Maar je wilt niet van iedereen wat kopen. Voor je eigen veiligheid maar ook wat prijs en kwaliteit betreft. Ga dus niet doelloos over straat lopen totdat je iemand tegenkomt die wil verkopen of zelf rookt. Bij de lokale rokers moet je zijn, zij weten waar de kwaliteit goed is. Dit geldt vooral langs de zuidkust van Marokko. In het rif vindt iemand jou wel. Ik ga nooit in op de opdringerige verkopers maar juist die gasten die na een praatje vragen of je toevallig ook wat hasj wilt kopen.
Opdringerige verkopers zijn er zeker. In Chefchaouen staan ze bijvoorbeeld voor de camping, lopen elke keer een stukje met je mee in de hoop dat je toch iets van ze koopt. Als je vier keer per dag de camping afloopt, om je hond uit te laten, wordt dat best irritant. Zeker als de man dan boos wordt als hij denkt dat je bij iemand anders gaat kopen. Maar gelukkig zijn er ook gasten die wel chill zijn en je gratis testers geven en het lekker aan jou overlaten of je wel of niet wilt kopen.

Let dus op, hasj is niet legaal in Marokko. Maar wel erg lekker. Het is dus altijd een risico om te kopen of het bij je te hebben. Laat je vakantie of reis niet uitlopen op iets negatiefs, dan kun je beter meer betalen in Nederland. En oh ja, bij de ferry staan ze met honden aan beide kanten. Dus beter om het in Marokko achter te laten. 😉

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

2 Reacties

 1. Nik

  Dezer dagen lijkt het nu wel interessanter daar te wonen dan in de Lage Landen der melaatsen.

  Antwoord
  • Mart

   Je hebt de juiste kijk op het leven !,

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals