Hiken in Marokko

Een korte spoedcursus voor jouw wandelvakantie in Marokko

Marokko, het Mekka voor de natuurliefhebber en hiker. Met zijn vele gebergtes en uitgestrekte en onaangetaste natuur, is Marokko een perfect land voor een indrukwekkende wandeling. Maar zoals gebruikelijk, heeft Marokko een kleine handleiding nodig. Een korte spoedcursus, om je optimaal voor te bereiden op jouw hike in dit prachtige land.

Voorbereiding is essentieel in Marokko

In een notendop: ga goed voorbereid op pad. Dit advies zal je vast ook in andere landen te horen krijgen, maar niet altijd is dat echt zo nodig als in Marokko. Hiken in Marokko is per definitie off the beaten track. Waar je in Europa doorgaans veilig de bordjes en goed onderhouden paden kunt volgen, zijn wandelingen in Marokko vaak alleen op papier aangegeven. Het startpunt is meestal niet duidelijk en met behulp van verschillende kaarten, apps en beschrijvingen ga je zelf op zoek naar het pad. De wandeling is tegelijkertijd dus ook een beetje een speurtocht. Dat is leuk, behalve als je daar niet (mentaal) op voorbereid bent. Doorgaans is er niet één pad, maar zijn er allerlei kleine paadjes die door elkaar heenlopen en elkaar kruisen. Een soort doolhof dus. Jij kiest de weg naar je bestemming. Soms kies je verkeerd en moet je weer terug, soms kies je het moeilijke pad en moet je een stukje klauteren. Zie het als een avontuur, en wees daar ook op voorbereid. Zorg dat je zelfredzaam bent (eten, drinken en kleding), en de weg weer terug kunt vinden als je moet omdraaien.

Onze hulpmiddelen bij een hike: Algemene beschrijvingen uit de Lonelyplanet; Wikiloc voor wandelpaden en tips; Maps.me en Google maps (satelliet) voor kaarten.

Heb je een 4×4 auto? Dan kun je vaak het eerste deel van de route overslaan waarbij de wandeling over een piste leidt. Dat betekent een leuk stukje off-road rijden, en meer energie overhouden om de uitdagende paden te trotseren.

Waarom je wel echt in Marokko moet gaan wandelen

Wandelpaden in Marokko zijn vaak vooral paden die door locals gebruikt worden in hun dagelijkse leven. Hiken is dus meer een uitdaging, maar je krijgt er ook een échte inkijk in het Marokkaanse leven voor terug. De soort locals die je tegen zult komen? Geiten, schapen, ezels en kamelen, hun herders, honden en katten en natuurlijk berber families. Een typisch Marokkaans tafereel dus. Wat er dan nog mist is de indrukwekkende Marokkaanse natuur. Ga jij voor de groene bergen in het noordelijke populaire Rifgebergte of afgelegen Beni-Snassen? De uitgestrekte gebergtes van de Midden-Atlas? De overweldigende Hoge-Atlas met zicht op de sneeuw? Of zak je af naar de Anti-atlas met rotsachtige laaglanden, duizelingwekkende gorges en levendige palmerias?

Let op: In Marokko ben je nooit alleen, ook niet als je uren door the middle of nowhere hebt gelopen. Raak niet geïrriteerd door de bedelende kinderen die hier standaard deel vanuit maken. Soms proberen we een praatje te maken, en de andere keer volstaat een vriendelijke la shukraan en lopen we gewoon door.

Het gaat om de reis, niet de bestemming

Het klinkt misschien cliché, maar niets is minder waar. Het gaat om de reis en niet het eindpunt. Als je gaat hiken in Marokko zal je vroeg of laat een wandeling voortijdig moeten afbreken. De ene keer raak je het pad kwijt, de andere keer duurt het te lang en moet je terug omdat het al donker wordt. Wees daarom niet te gefocust op dat eindpunt, en geniet van de hike zelf. Als alles anders loopt dan gepland, heb je vaak een avontuur wat je niet snel zult vergeten, en natuurlijk een goed verhaal voor thuis!

Tip: Het gaat dus allemaal om je verwachting. Zo ook met zwerfafval. Laat je niet ontmoedigen door al het afval wat je gaat tegenkomen. Hoe wij hiermee omgaan? Neem een paar vuilniszakken mee en ruim het lekker op! Stiekem best leuk en super goed voor de lokale gemeenschap.

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *