Marokko, een land in ontwikkeling

Op steeds meer plekken wordt de magie van Marokko aangetast

Geschreven door: Lars

Marokko is booming, er wordt met man en macht gewerkt aan een goede infrastructuur maar misschien nog wel meer aan huisvesting en de ontwikkeling van de toeristische sector. Op de mooiste plekken worden rijen hotels, vakantieparken of appartementencomplexen opgetrokken. Het land lijkt Spanje en sommige delen van Italië na te streven en vol in te zetten op het massatoerisme. Het grote nadeel is dat daarmee de magie van Marokko wordt aangetast. Op dit moment is Marokko namelijk nog vooral een land vol uitgestrekte landschappen, schitterende stranden en vergezichten. Maar op de populaire plaatsen zal dit over een paar jaar niet meer opgaan.

Rijen van hotels of vakantieparken

Tijdens onze reis langs de kust zijn we het vaak tegengekomen, splinternieuwe appartementencomplexen, hotels of vakantieparken. In de meeste gevallen nog net niet op het strand. Of het nu in Rabat, Mohammedia, Essaouira, Sidi Kaouki of Taghazout is. Overal lijkt te worden ingespeeld op massatoerisme en wordt er gehoopt op economische vooruitgang. Begrijp ons niet verkeerd, we zijn voorstanders voor economische vooruitgang in Marokko. Maar of deze manier de goede is..? Wij zijn vooral bang dat het de magie van Marokko aantast, terwijl de huidige bezoekers van Marokko juist voor deze magie het land bezoeken.

Op dit moment is Marokko grotendeels nog onaangetast, hotels zijn vaak kleinschalig en de lokale gemeenschap profiteert direct van toeristen. Hier lijkt de verandering vooral in te gaan zitten, er worden massale hotels gebouwd waar de lokale bevolking waarschijnlijk niet meer kan doen dan vriendelijk personeel spelen voor een schamel loontje. Doordat er nu enkel kleinschalig gebouwd is, sta je voor je gevoel praktisch midden in de natuur maar ook midden in de Marokkaanse samenleving. Helaas wordt ook dit gevoel verbouwd. Er moet parkeergelegenheid komen, een brede boulevard om egaal langs de kust te lopen en ga zo maar door met onzin behoeften die niet meer zijn dan een illusie van wat Marokko is. En ook de Marokkanen zullen veranderen als ze overspoelt worden door toeristen. Je ziet het nu al gebeuren in Marrakesh, het verschil met de rest van Marokko is enorm. Wij hopen vooral dat niet de hele kust wordt volgebouwd en zich gaat gedragen als Marrakesh. Maar dat sommige regio's zich niet in laten met het grote geld en haar natuurlijk pracht en praal behoudt om daarmee toeristen te trekken.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline