Met een 4×4 door Marokko

Is een 4x4 echt nodig in Marokko?

Het klinkt best stoer en het ziet er vet uit, met een 4×4 door Marokko. Maar is dat echt nodig? De wegen zijn toch relatief in goede staat en de mensen hier rijden toch ook in normale auto’s rond? Dat klopt inderdaad. Maar toch ben jij met een 4×4 in het voordeel in het mooie Marokko. Lees hier waarom.

Heb je een 4×4 nodig in Marokko?

Met een doodgewone auto of camper kun je in alle delen van Marokko wel komen. De hoofdwegen zijn vaak goed (of worden nu gebouwd), en een beetje zand of gaten in de weg is ook geen ramp. Maar waar in Europa bijna álle wegen verhard zijn, zijn in Marokko de meeste kleinere wegen nog steeds onverhard. Rij je in Europa over een zandweg, dan ben je vaak op een verlaten plek en kan je gerust een plekje zoeken om te overnachten. In Marokko ligt dat net iets anders. Een onverharde weg is meestal nog steeds een hoofdweg naar een dorp of kleine nederzetting. En typerend aan Marokko: je bent nooit alleen. Zelfs de slechtste “wegen” zijn door iemand in gebruik. Ben jij iemand die graag in the middle of nowhere slaapt in een camper of tent? Dan moet je dus een stapje verder. Dat is waar een 4×4 zich nuttig maakt en je net naar dat bijzondere plekje kan brengen.

Tip: Een adembenemende onverharde weg rijden en slapen op unieke en rustige plekjes? In de app Ioverlander vind je de mooiste en rustigste slaapplekjes. De app Wikiloc wijst je niet alleen op mooie wandelroutes maar ook op unieke off-road routes.

Marokko, het land van de pistes

Ben je op zoek naar zo’n verlaten weg, ergens in de bergen of woestijn? Dan ben je in Marokko aan het goede adres. Omdat er in Marokko overal wel mensen wonen (nomaden en berbers), zijn bijna alle gebieden te bereiken met een piste of dirt track. Doorgewinterde overlanders doorkruisen Marokko zelfs enkel op pistes, wekenlang achterelkaar. Voor ons is dit de echte Marokko ervaring: dagenlang door een gebergte rijden en kamperen in je camper langs de piste. Onze mooiste pistes vind je hier.

Tip: Kijk voor inspiratie eens op de website ‘Most dangeours roads‘. Een paar van onze vetste ervaringen hebben wij hier gevonden.

Een 4×4 als voorzorgsmaatregel

Op een piste in Marokko kan je soms uren rijden zonder iemand te zien. Hele stukken route kunnen prima begaanbaar zijn zonder 4×4 (net als de locals zelf doen in busjes en grand taxis). Je moet een 4×4 aandrijving dan ook meer zien als voorzorgsmaatregel. Ben jij van plan om Marokko mee te maken vanaf adembenemende pistes? Wees dan voorbereid op het ergste. Een heftige regenbui die de piste in een modderpoel veranderd. Een klein stukje weg wat onbegaanbaar lijkt door modder of gaten. Als er niemand in de buurt is, dan moet jij jezelf kunnen redden. Samen met 4×4 aandrijving, reservebanden, een goede krik en een sleeptouw kom je dan een heel eind.

Tip: De ene 4×4 is de andere niet. Onze camper is een simpele versie en we hebben geen off-road banden, zandplaten of een lier. Met onze voorbereiding komen we een heel eind, maar soms moeten ook wij rechtsomkeert maken. Het is dus een gradatie en jij moet zelf ontdekken hoeveel geld en voorbereiding je wilt investeren om nog een stukje verder te kunnen rijden.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Zoiets als dé Marokko ervaring bestaat niet. Elke reis heeft zijn eigen charme. Dus, met of zonder 4×4, een roadtrip door Marokko zal hoe dan ook onvergetelijk zijn. Maar ben jij iemand die graag van de gebaande paden afwijkt? Dan is Marokko hét land voor jouw overland trip!

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *