Klimmen in de Todra Gorge, Marokko

Klimmen in Marokko is het populairst in de Todra Gorge

Liefhebbers van outdoor sporten zijn in Marokko aan het goede adres. Surfen, mountainbiken, hiken, trailrunnen, kiten.. Je kan het zo gek niet bedenken. Waar Marokko misschien minder om bekend staat, is klimmen. Maar in Marokko is een levendige klimcommunity aan het ontstaan en het hart daarvan vind je in de Todra Gorge.

De Todra Gorge

De gorge is gelegen ten zuiden van het Hoge-Atlasgebergte en ten oosten van de meer populaire Dades Gorge. De gorge is vijftien kilometer in lengte en 300 meter diep. Op sommige plekken is deze gorge net breed genoeg voor twee auto’s om elkaar te passeren. Een indrukwekkend gezicht dus. Ten zuiden van de gorge ligt het toeristische plaatsje Tinghir, met een breed aanbod aan campings en hotels. Achttien kilometer ten noorden, aan het einde van de gorge, vind je het kleinere plaatsje Tamtetoucht. Kortom, een ongelofelijke plek om te gaan klimmen!
Extra optie: In voor nog meer avontuur en ben je met eigen vervoer? Lees snel verder over een adembenemende piste die je van de Todra Gorge naar de Dades Gorge leidt.

Overnachtingstip: Ben je met eigen vervoer? Accommodatie is ook makkelijk te vinden aan het einde van de gorge, in Tamtetoucht. Hier is het rustiger en soms goedkoper om te overnachten in camper, tent of hotel, dan in het drukkere Tinghir.

Klimmen in de Todra Gorge

Heb je nog nooit geklommen? Of ben jij zeer ervaren? Voor ieder wat wils in de Todra Gorge. De van origine Franse, en ervaren klimmer, Julio van Adventure Verticales heeft in de afgelopen jaren eigenhandig meer dan 500 klimroutes ontwikkeld in dit gebied. De routes zijn overal in de gorge te vinden en variëren van een 3a tot 7c (beginner, tot vergevorderd). Met bijbehorende kaarten van de routes en eventuele begeleiding, is dit daarom een ultieme plek om voor een dag of langere tijd te gaan klimmen.

Tip: Hou rekening met het weer en de stand van de zon. In het zonnetje is het zelfs in de winter goed te doen om te gaan klimmen, maar zodra de zon achter de rotswand verdwijnt is de lol er al snel vanaf!

Klimmen met een guide in Marokko

Julio is een extreem ervaren en vriendelijke guide. Zijn werk in de gorge is echter niet ongezien gebleven en faux guides proberen een graantje mee te pikken van zijn werk. Je zult hier voornamelijk tijdens het hoogseizoen, en in het dorpje waar Adventure Verticales is gevestigd, mee te maken krijgen. Maar veiligheid staat bij deze sport voorop, dus zorg ervoor dat je eerst bij de officiële winkel in Tinghir langs gaat voor informatie, eventuele uitrusting en begeleiding. Wees ook daarna voorbereid op het gebruikelijke gehossel van Marokko. Voornamelijk in het eerste en smalle stukje van de gorge krioelt het van de kraampjes, verkopers en faux guides. Gelukkig sta jij dan waarschijnlijk al op het punt om de hoogte in te gaan, ver bij de drukte vandaan!

Opmerking: Wij worden niet betaald om Adventure Verticales te promoten. Wij kunnen voor jouw veiligheid en de kwaliteit van de klimroutes echter niet anders dan deze organisatie aanraden.

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *