Skiën in Marokko (Oukaimeden)

Oukaimeden is dé wintersport locatie van Marokko en Noord-Afrika

Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt bij Marokko. Naast indrukwekkende woestijn en een fantastische kust, heeft Marokko ook een uniek wintersportgebied te bieden: Oukaimeden in het Hoge-Atlasgebergte. Toen wij hoorden van deze mogelijkheid konden we het natuurlijk niet laten. Skiën in Marokko moesten we van onze bucket list afstrepen. Hier alles wat jij moet weten om ook het wintersportgevoel in Marokko te krijgen. Maar wees vast gewaarschuwd, het is lekker op zijn Marokkaans.

Wat je kunt verwachten van skiën in Marokko

Marokko kent twee skigebieden. Rond Ifrane in het Midden-Atlas en in Oukaimeden. Oukaimeden, het hoogste skigebied in Afrika is een klein bergdorpje (lees skiresort), op twee uur rijden zuidelijk van Marrakesh. De bergweg erheen, is een goede mix tussen indrukwekkend uitzichten en beangstigende wegsituaties. Ideaal dus voor een dagtrip. Op papier zijn er zeven liften (één stoeltjeslift naar de top van Jebel Altar op 3.258 meter en zes sleepliften) en circa tien pistes. Helaas moet je hier in de praktijk niet al teveel van verwachten. Tijdens ons bezoek was de stoeltjeslift gesloten, waardoor er alleen vier sleepliften overbleven. Waar het gebied dan ook vooral om draait zijn een aantal ”blauwe” en één ”groene” piste dicht bij het dorpje. Als de stoeltjeslift weer open is, zijn er wel meer mogelijkheden. Wat echter voor alle pistes geldt, is dat er niet of amper wordt geprepareerd en er weinig tot geen piste aanduiding is, zoals ook uit andere verhalen blijkt.

Tip: Het skiseizoen ligt over het algemeen tussen eind december en maart. Houd op Instagram de stories uit Oukaimeden in de gaten om te kijken of er sneeuw op de piste ligt. Naast deze website met Sneeuwvoorspelling zijn er niet veel andere informatie bronnen.

Wintersport in Marokko, een unieke ervaring

Oukaimeden is dan ook niet geschikt voor een intensieve wintersport voor de doorgewinterde skiër of snowboarder. Zie het eerder als een uniek avontuur. Dat is wat Oukaimeden te bieden heeft. Het is een wintersportgebied, maar dan in een typisch Marokkaanse setting. De meeste bezoekers zijn Marokkaanse toeristen uit de omgeving van Marrakesh. Ze komen met de hele familie, om gezellig Tajine te koken, te eten op de parkeerplaats en rond te struinen op de blauwe piste. Meestal gewoon lopend. De kinderen vermaken zich op geïmproviseerde sleeën (dus kijk uit voor je enkels!). Overal zijn prutsel-kraampjes, eettentjes en niet officiële skiverhuurders. Op de achtergrond hoor je de Moskee-oproep, en het geblaf van straathonden. Er zijn ezels die toeristen van lift naar lift verslepen. Daar loop je dan als Nederlander, alle ogen op je gericht op het moment dat je als één van de weinigen wel echt aan het skiën of snowboarden bent. Heb je genoeg van de niet geprepareerde pistes? Dan is het tijd om lekker rond te struinen of in een uurtje naar de top van de berg klauteren voor een prachtig uitzicht.

Verwacht niet te veel

Conclusie? Voor ons was Oukaimeden een gave once in a lifetime ervaring. Overweeg jij het er ook op te wagen? Ga er dan heen met lage verwachtingen en omarm de experience. Een greep uit ons verblijf van vier dagen Oukaimeden:

 • Ruzie in de skilift rij. Marokkanen zijn geen ‘goed’ geordende Nederlanders.
 • Jongetjes die proberen een lift te krijgen als je omhoog wordt gesleept met de lift.
 • Wakker worden met de geur van afvalverbranding (als je slaapt in de camper op de parkeerplaats).
 • In de middag een ondragelijke pisgeur op diezelfde parkeerplaats.
 • Skiliften die soms opeens een dag dicht zijn, of sluiten als de liftbediende er geen zin meer in lijkt te hebben.

Ben jij er klaar voor? Mooi, nu nog een laatste overzicht met de kosten.

De kosten in Oukaimeden

Waar Oukaimeden tekortschiet met slechte voorzieningen, maakt het veel goed met relatief lage prijzen. Wat je ongeveer kunt verwachten in kosten per dag (10 MAD is ongeveer €1,-):

 • Skipas: 50 MAD (maar dit kan 100 MAD zijn, als de grote lift open is)
 • Materiaalhuur:
 • Officiële shop (redelijke ski en snowboard uitrusting): 175 MAD
 • Huren bij kraampjes (Slechte staat en oude uitrusting. Geen fatsoenlijke snowboard uitrusting): 100 MAD
 • Parkeren: 15 MAD
 • Toilet (smerig): 2 MAD

Tip voor camperaars: de lagergelegen parkeerplaats, naast de hoofdparkeerplaats bij de drie sleepliften, is ’s avonds erg rustig en prima geschikt voor overnachten.

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *