Surflessen in Marokko

Een reality check en essentiële tips

Home » Afrika » Marokko » Surflessen in Marokko
In Marokko gaan surfen. Je ziet het gelijk voor je. Afrikaanse kust, woestijn op de achtergrond, fantastische golven, en een verrassende mix met Islamitische cultuur. Je gaat er bijna van watertanden, zo goed klinkt dat. Een reis naar Marokko heeft de potentie om die onvergetelijke surftrip te worden, maar daar moet je wel wat voor doen. Eerder schreven Lars en Dasja al over de ‘surfstrip’ van Marokko. Ben je nog iets minder vergevorderd, en wil je lesjes gaan nemen? Lees dan eerst dit blog om niet bedrogen uit te komen.

Surfen in Marokko; een reality check

Om te beginnen is het altijd goed om even een reality check te doen. Marokko heeft veel potentie voor een fantastische surftrip, maar in de praktijk kan het tegenvallen. Het weer, het seizoen, de drukte, je moet maar net de leuke plekjes weten te vinden. Lyrische beschrijvingen over bepaalde stranden moet je altijd met een korreltje zout nemen. De kust is op veel plekken slachtoffer van grootschalige en slecht uitgedachte vastgoedontwikkeling. Dooddoener? Nee, niks is zo belangrijk als met reële verwachtingen aan je droomvakantie beginnen. Dan kun je flexibel zijn en beter meebewegen met de golven van jouw trip.

Schakel hulp in: neem surflessen

Ben je beginner, of medium surfer, dan is het eigenlijk altijd goed om lessen te nemen. Surflessen zijn niet alleen handig om de techniek onder de knie te krijgen. Het is misschien wel even belangrijk om wat hulp te krijgen bij alles eromheen: goede materialen regelen, de juiste plek vinden, op de beste tijden gaan, en ga zo maar door.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kies de juiste instructeur

Je moet echter wel de juiste school en instructeur vinden om er ook echt een succes van te maken. Er is langs de kust van Marokko veel keus, dus dat kan best even moeilijk zijn. Met een paar simpele tips helpen we je op weg:

 • Surfhostel: veel accommodaties (met name hostels) bieden een totaalpakket aan met overnachtingen, eten en surfen in één. Kom je écht voor het surfen, dan is dit een goede en leuke manier om met weinig gedoe en gezelligheid veel te surfen.
 • Kies een goede plek: er zijn veel surfspots, helemaal rond het populaire surfgebied bij Taghazout. Lang niet alle spots zijn voor ieder even geschikt. Bananapoint, zuidelijk, is over het algemeen goed voor echte beginners. Boven de point zit een kleine baai die goede white waves biedt voor de eerste week surfen. Het nadeel: de drukte. Zoek je meer rust, kies dan een Sidi Kaouki als uitvalsbasis. Dit dorpje is een stuk rustiger en kleinschaliger en biedt een paar goede surfhostels. De beachbrake is goed voor beginners.
 • Zoek niet de goedkoopste deal en boek bij een goed aangeschreven surfschool. Wij maakten die fout wel, maar goedkoop blijkt duurkoop. Een onervaren instructeur, die niet goed weet wat je nodig hebt, en amper Engels spreekt. Dat is geen pretje, als je tussen de denderende golven aan het peddelen bent. Kies dus een goed aangeschreven school, en neem eerst een uurtje ‰’testles‰’, er is genoeg keus om daarna alsnog te switchen.
 • Een goed alternatief: een guesthouse iets uit de drukte. Wil je minder in de toeristische en drukke surfscene zitten, en meer van Marokko meemaken? Kies dan voor een ‰’all inclusive‰‘ verblijf bij een Marokkaanse familie (zoals bijvoorbeeld de familie van Hicham Gissmi uit Mokhari. Je eet, slaapt en woont in een vaak typische Marokkaanse woning. Overdag word je met de auto naar goede surfspots gebracht en krijg je op kleinschalige manier les. ‰’s Avonds staat de Tajine voor je klaar. Alles in één dus, en een unieke ervaring!

Be like water, my friend

Surfen is net als bekende quote van Bruce Lee: ‰”be like water, my friend‰“. Je moet meebewegen met de situatie en daar dan het beste van maken. Daarom is jouw surftrip naar Marokko altijd een succes, want als het surfen even niks is, dan kun je altijd genieten van de unieke mix tussen de Marokkaanse en surf cultuur. Waar wacht je nog op, je hebt niks te verliezen!

Tip: Boek je terplekke lessen? Betaal dan niet in één keer alles van tevoren. De surfschool zal geneigd zijn alle lessen te benutten, ook als er eigenlijk geen goede golven zijn. Door per les te betalen, zorg je dat je zelf nog een beetje controle houdt. Zo ben je goed bestand tegen de Marokkaanse maniertjes!

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Mattias vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

1 Reactie

 1. Lea

  Goeie tips! Ik vond de omgeving met bouwvallen en bouwputten ook wel wat tegenvallen. Al waren de steegjes in Taghazout met de geur van specerijen en kooltjes wel weer heel mooi.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals