De Tongariro Alpine Crossing

De mooiste eendaagse wandeling van Nieuw-Zeeland

De verwachtingen zijn hooggespannen wat de Tongariro Alpine Crossing betreft, het is namelijk één van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland. En behoort zelfs tot de mooiste eendaagse wandelingen ter wereld. Na de hike gelopen te hebben kunnen we wel zeggen dat je dit niet wilt missen in Nieuw-Zeeland. Er zijn wel een paar punten waar je rekening mee moet houden. De wandeling is niet helemaal zonder gevaar. We vertellen je er meer over zodat jij je goed kunt voorbereiden op de ultieme, 20 kilometer lange, hike dwars door het Tongariro National Park.

Voorbereiding op de Tongariro Alpine Crossing

Het belangrijkste om te weten van de Tongariro Alpine Crossing is dat deze wandeling een ander begin- en eindpunt heeft. Het is dus geen ronde, maar een wandelroute van A naar B. Je doorkruist het hele Tongariro National Park van noordwest naar zuidoost of andersom, daar komen we later op terug. In tegenstelling tot ‘normale’ wandelingen is het dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je een vorm van drop-off & pick-up hebt geregeld. Dit kan op verschillende manieren, van het uitwisselen van sleutels en elkaar tegemoet lopen tot gebruik maken van faciliteiten van campings of hotels. Zelf hebben wij gebruik gemaakt van een speciale drop-off & pick-up service van de Discovery Lodge. Wij hebben specifiek voor deze partij gekozen omdat ze de vroegste vertrektijden hanteren; 05:40 uur. Lekker rustig dus!

Hoewel het één van de populairste hike tochten van Nieuw-Zeeland is kent de Tongariro Alpine Crossing voldoende gevaren. Zeker in slechte weersomstandigheden. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je aan de wandeling begint. Het is niet alleen regen maar ook de wind kan voor grote problemen zorgen. Zo hebben wij onze crossing met een dag moeten uitstellen omdat het te hard regende en waaide. Al is de weersverwachting goed, wees voorbereid op het ergste. Het weer kan zo omslaan in het Tongariro National Park.
Een ander niet te missen gevaar is dat van de actieve vulkanen in het park. Hoewel ze super goed in de gaten gehouden worden bestaat er altijd de kans dat er een vulkaan rotsen of meer de lucht in begint te gooien. Wees dus altijd alert en houdt de veiligste vluchtroutes in de gaten.

Waar start je de Tongariro Alpine Crossing

Aangezien de crossing loopt tussen twee punten is er de keuzemogelijkheid om jouw start- of eindpunt te bepalen. Je hebt de mogelijkheid om te beginnen in het noordwesten, waar je start met uitzicht op Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. Je loopt dan ook bijna direct op de opgedroogde lavastromen met na wat kleine beklimmingen heerlijke uitzichten. Start je aan de zuidoostkant dan begint de route in het bos. Via trappen klim je het bos uit en kom je uit op uitgestrekte vlaktes. Iets daarna beginnen ook aan deze kant de duidelijk zichtbare lavastromen op te doemen gevolgd door epische vergezichten.

Ons advies: Hoewel wij de route vanaf de noordwestkant hebben gelopen zijn we er wel van overtuigd dat dit het beste begin punt is. Zeker als je vroeg aan de wandeling begint. Je hebt namelijk veel sneller imposante uitzichten, en aangezien het in beide gevallen klimmen geblazen is, kan je naar onze mening beter klimmen met uitzicht dan dat je niet verder kan kijken dan een paar bomen. De bossen zijn niet waarvoor je deze wandeling maakt, om de eerste shuttle te halen hebben wij hier zelfs door naar beneden gerend. Dat zou aan de andere kant doodzonde zijn.

Hoe verloopt de wandeling?

Zoals gezegd zijn wij gestart aan de noordoostkant, we doorlopen de route dan ook vanaf dit startpunt. Vraag je je af hoe zwaar de wandeling is? De Tongariro Alpine Crossing is goed te doen en valt mee. Hoewel er een aantal beklimmingen zijn is het grootste gedeelte relatief vlak. De meeste beklimmingen zijn zelfs voorzien van aangelegde trappen dus veel gevaar van uitglijden is er niet.

Na het geleidelijk omhoog lopen langs een lavastroom begint een eerste reeks trappen je berg mee op te nemen. Vanaf hier is er bijna altijd wel een fijn uitzicht. Of op Mount Taranaki / Egmont of op de bekendste berg van het Tongariro National Park, Mount Doom uit Lord of the Rings.

Niet veel later vervolgd de route zich langs en door kraters. Bij de Red Crater stuitten we op het bordje dat aangeeft dat het eindpunt nog zo een 3,5 uur is. Dit betekent dat we de crossing binnen 6 uur lopen. Aangezien we dan moeten wachten op onze pick-up service besluiten we één van de mogelijke sidetrips te doen. Wij hadden al een vulkaan beklommen (Mount Taranaki) dus besluiten we de berg waar het park naar vernoemd is op te gaan; Mount Tongariro (1.967m). Dit is een uitstapje van 3 kilometer waar we ongeveer 1,5 uur over doen.

Terug op de route van de Tongariro Crossing lopen we via Blue Lakes, Lava stromingen en op het einde de eerder besproken bossen naar het eindpunt. In totaal hebben we er 7 uur en 15 minuten over gedaan, en een goede 23 kilometer afgelegd.

Wat kan je doen na de Crossing?

Eerst is goed eten natuurlijk belangrijk, maar wat is er nou lekkerder dan met zware spieren in een lekker warm bad te gaan? En dan helemaal in een natuurlijk bad!? We reden daarom nog dezelfde dag naar Taupo om daar de hot stream op te zoeken in het (gratis) Spa Thermal Park. Waarna we de gratis camping buiten Taupo opzoeken om al snel uitgeput de onder de wol te duiken. Morgen gaan we Skydiven!


«

Comments

 1. Beste Lars,
  Deze wandeling lijk ons ook interessant. Onze plan is ong. eind febr.2016.
  Wij zijn benieuwd naar de zwaarte / intensiteit van deze wandeling.
  Onze ervaring: De dam tot dam loop (27 km.) was voor ons geen probleem maar die is zo plat als pannenkoek.(niet rennen)
  Zijn er moeilijke/gevaarlijke situatie in het traject.
  Leuk om je ervaring te lezen.
  Mvg, Louis.

  • Dasja
   november 11th

   Ha Louis,
   Bedankt voor je reactie. De wandeling is zeker de moeite waard! Hij staat niet voor niets te boek als één van de mooiste eendaagse wandelingen van Nieuw-Zeeland. En een voordeel, hij wordt niet beperkt door aantallen per dag. Je hoeft hem dus niet ver vooruit al gepland te hebben. Zorg dus wel voor een pick-up of een andere manier van vervoer want de route start aan de ene kant van het park en eindigt aan de andere kant. Wij vonden het een leuker begin aan de kant van het dorpje “National Park”, dan eindig je in de bossen in plaats van daar omhoog te moeten klimmen. Zoals in het verhaal te lezen is, er zijn wel een aantal beklimmingen (meestal van aangelegde trappen) maar deze kunnen gewoon op eigen tempo worden gedaan. Laat je hier dus niet door afschrikken. Van wat ik me kan herinneren is er één kleinere berg zonder trappen, dit is in een soort los zand achtig. Verder is het slim om navraag te doen bij een iSite of de partij die de pickup verzorgd over de actuele situatie. Het weer is namelijk het grootste risico, maar ook de vulkaan kan voor problemen zorgen. Goede schoenen zijn zeker wel een aanrader.
   Nog veel plezier met je voorbereiding en alvast een goede wandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *