De Tongariro Alpine Crossing

Na de beklimming van Mount Taranaki halen we in de supermarkt van New Plymouth een wel verdiende doos bier. De komende dagen gaan we rustiger aan doen om ons op te laden voor de Tongariro Alpine Crossing. Een wandeling dwars door het Tongariro National Park van een goede 20 kilometer. Deze wandeling wordt beschreven als één van de, en misschien wel de beste, ééndaagse wandelingen van Nieuw-Zeeland. Een must do dus! Maar eerst over de route er naar toe.

The Forgotten World Highway

Vanuit New Plymouth rijden we alvast richting het doel voor over een paar dagen: het Tongariro National Park. Het weer is heerlijk dus we pakken de scenic route. En wel de Forgotten World Highway, waarom het deze naam draagt is ons niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk omdat het vroeger een belangrijke highway was, maar dat nu niet meer is. De route is mooi over boeren weggetjes en door een gras en heuvel landschap. Na alles wat we al hebben gezien, en waar we hebben gereden is het mooi maar niet meer zo speciaal. Overnachten doen we op de greatwalk camping in het Ohinepane Scenic Reserve. Dit is eigenlijk een basic camping maar dan met een andere naam, waarom weten we niet. We staan langs de rivier en met een biertje in de hand is het genieten in de zon.

De volgende dag vervolgen we onze weg naar het Tongariro National Park, en wel een camping bij het dorp National Park. Onderweg komen we langs een bibliotheek waar we gratis kunnen internetten en besluiten onze bus, de ondertussen geliefde New Zealand Experience, te koop te zetten. Het einde komt in zicht en maar eens kijken of er reacties op binnen komen. Ook hebben we hier contact gelegd met de Discovery Lodge, een hotel/camping maar voor ons vooral een organisatie die je brengt naar het start punt en ophaalt bij het eindpunt. De Tongariro Alpine Crossing gaat dwars door het park en je komt dus niet uit op het zelfde punt. Wij hebben specifiek voor deze partij gekozen omdat ze de vroegste vertrek tijden hanteren; 05:20. Lekker rustig dus!

De Tongariro Alpine Crossing

In de avond krijgen we een telefoontje, het weer is morgen te slecht om de crossing te maken. We moeten onze plannen dus met een dag uitstellen, maar omdat we al zo goed als naast het begin punt staan weten we gelijk wat ons de volgende dag te wachten staat. Regen. Uitgerust zullen we dus zeker zijn want dit betekend een dag door brengen in de bus. De volgende dag zijn we maar wat blij dat we niet door het park lopen. Hevige regenbuien worden afgewisseld met korte droge periodes om dat ritueel vervolgens vaak te herhalen. Maar aan het eind van de dag krijgen we goed nieuws, morgen gaat hij wel door!

Tip: De Tongariro Alpine Crossing is een route met een ander begin- als eindpunt. Een pickup is dus essentieel. Sommige hotels leveren deze dienst gratis aan hun gasten. Maar er zijn ook gespecialiseerde partijen die dit voor je doen. De Discovery Lodge vertrekt als eerste waardoor je het gevoel hebt alleen in het park te lopen.

De wekker gaat om 04:45, als we om 05:20 aankomen bij de Discovery Lodge begint de zon prachtig op te komen tussen Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. Met een handjevol andere worden we om 06:00 afgezet aan het startpunt van de 20 kilometer lange wandeling. De dag ontwaakt prachtig en het beloofd een goede te worden. Er zijn enkele andere die ook op dit tijdstip aan de wandeling beginnen maar in vergelijking met 09:00 schijnt het niets te zijn. Gelukkig maar! De wandeling is niet te moeilijk, er zijn een paar klimmetjes die lijden tot gruwelijke uitkijk punten. Zo is er een prachtig zicht om Mount Taranaki / Egmont welke we enkele dagen daarvoor nog hebben beklommen. Niet veel later lopen we door de kraters en stuiten we in de Red Crater op het bordje dat aangeeft het eindpunt nog zo een 3,5 uur is. Dit zou betekenen we de crossing binnen 6 uur zouden lopen. Daar betalen we geen $35,- dollar voor en op aanraden van een gids die toevallig met zijn groep bij het zelfde bordje staat maken we een side trip naar de top van Mount Tongariro. Een uitstapje van 3 kilometer waar we ongeveer 1,5 uur over doen, weer een berg (1.967m) beklommen!

Terug op de route van de Tongariro Crossing lopen we via Blue Lakes, Lava stromingen en op het einde bossen naar het eindpunt. In totaal hebben we er 7 uur en 15 minuten over gedaan, en een goede 23 kilometer afgelegd. We zijn net op tijd voor de eerste shuttle en staan aan het begin van de middag weer bij onze bus. De chauffeur is zo enthousiast aan het vertellen dat hij (en wij) helemaal vergeten te betalen waardoor we $70,- besparen! We rijden nog dezelfde dag naar Taupo om daar de hot stream op te zoeken in het (gratis) Spa Thermal Park. Deze is, waarschijnlijk doordat het een zaterdag is, zo druk dat we besluiten een frisse duik in het Lake te nemen. Waarna we de gratis camping buiten Taupo opzoeken om al snel uitgeput de onder de wol te duiken. Morgen gaan we Skydiven!


«

Comments

 1. Beste Lars,
  Deze wandeling lijk ons ook interessant. Onze plan is ong. eind febr.2016.
  Wij zijn benieuwd naar de zwaarte / intensiteit van deze wandeling.
  Onze ervaring: De dam tot dam loop (27 km.) was voor ons geen probleem maar die is zo plat als pannenkoek.(niet rennen)
  Zijn er moeilijke/gevaarlijke situatie in het traject.
  Leuk om je ervaring te lezen.
  Mvg, Louis.

  • Dasja
   november 11th

   Ha Louis,
   Bedankt voor je reactie. De wandeling is zeker de moeite waard! Hij staat niet voor niets te boek als één van de mooiste eendaagse wandelingen van Nieuw-Zeeland. En een voordeel, hij wordt niet beperkt door aantallen per dag. Je hoeft hem dus niet ver vooruit al gepland te hebben. Zorg dus wel voor een pick-up of een andere manier van vervoer want de route start aan de ene kant van het park en eindigt aan de andere kant. Wij vonden het een leuker begin aan de kant van het dorpje “National Park”, dan eindig je in de bossen in plaats van daar omhoog te moeten klimmen. Zoals in het verhaal te lezen is, er zijn wel een aantal beklimmingen (meestal van aangelegde trappen) maar deze kunnen gewoon op eigen tempo worden gedaan. Laat je hier dus niet door afschrikken. Van wat ik me kan herinneren is er één kleinere berg zonder trappen, dit is in een soort los zand achtig. Verder is het slim om navraag te doen bij een iSite of de partij die de pickup verzorgd over de actuele situatie. Het weer is namelijk het grootste risico, maar ook de vulkaan kan voor problemen zorgen. Goede schoenen zijn zeker wel een aanrader.
   Nog veel plezier met je voorbereiding en alvast een goede wandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *