Van Napier tot Wellington

Vanuit Taupo rijden we naar Napier, om halverwege te overnachten bij de Mangatutu Hot Springs. Deze toen nog gratis DOC camping ligt ver weg van alles en de route ernaartoe is dan ook prachtig. Zoals de naam al zegt zijn hier dus Hot Springs. Zoals op de foto’s is te zien is hier door een slimme constructie ideaal gebruik van gemaakt door het hete water ‘af te tappen’ en er twee heuse hot pools mee te vullen. Het uitzicht maakt dat dit een van de lekkerste baden is waar we ons ooit gewassen hebben.

Napier is een van de grotere steden aan de oostkust van Nieuw-Zeeland en de grootste stad van Hawke’s Bay. Toeristen komen vooral voor de Art Deco architectuur die kenmerkend is voor een deel van de stad. Nadat er in 1931 een grote aardbeving en branden hebben huisgehouden in een groot deel van de stad wordt hij opnieuw opgebouwd. In Art Deco stijl. Napier had hierdoor opeens een van de nieuwste stadscentrums van de wereld. Naast Miami wordt Napier nu gezien als grootste collectie Art Deco gebouwen, de gebouwen staan dan ook op de UNESCO Werelderfgoed-lijst.

Maar Napier biedt meer dan enkel architectuur. Zo zijn er enkele leuke botanische tuinen (o.a. de underwater gardens) welke leuk zijn om te bezichtigen. Zit er een heus Oppossum World waar informatie wordt gegeven over het meest gehate dier in Nieuw-Zeeland en waar je producten kunt kopen die gemaakt zijn van de vachten van deze dieren. De toegang is gratis en dus zeker de moeite waard om de geschiedenis van de possum te leren kennen. Ook zit het nationale aquarium van Nieuw-Zeeland in Napier (National Aquarium of Nieuw-Zeeland), een klein maar leuk aquarium wat voor ons een leuke afwisseling was tijdens de reis. Het aquarium bied naast vissen ook een thuis aan enkele kiwi’s. Aangezien we deze zeldzame vogel nog nergens in het wild hebben kunnen spotten (enkel kunnen horen) was dit voor ons de plek om ze te zien!

Bekijk de foto’s die horen bij dit verhaal hier via Pintrest.

  • Een waterval van hee
  • Hotpools bij een Dep
  • De zon achter een wo
  • Aangespoeld hout op
  • Planten in bloei nab
  • Aangespoeld hout bij
  • Zoet water stroom de
  • Strand net buiten We
  • Uitzicht over Wellin
Follow Me on Pinterest

Pech maar ook niet..

Op weg van Napier naar Wellington begint onze bus opeens raar te trillen, maar waarom weten we niet. Niet veel later wordt het duidelijk. Een doffe klap geeft aan dat een band geklapt is en we beginnen te hobbelen. Een paar dagen eerder kwamen we er achter dat ons een bus is verkocht zonder gereedschap om een band te vervangen, in de winkel stonden we nog met het gereedschap in onze hand maar hadden besloten nog even te wachten. Gelukkig passeerden we net een dorpje dus draaien we om en rijden voorzichtig terug. De garage is net dicht maar de mensen bij het ernaast gelegen tankstation helpen meer dan graag. Blijkt er ook nog een safety key op te zitten waardoor de aangeboden hulp helaas abrupt een halt wordt toegeroepen. Maar zelfs dat deert de Nieuw-Zeelander niet, er worden vrienden gebeld met de vraag of zij toevallig een sleutel hebben voor de safety key. Als ook dat niet het geval is wordt er aangeboden dat we op de parkeerplaats van het tankstation kunnen blijven, gebruik mogen maken van hun faciliteiten tot de garage de volgende dag weer open gaat.
Maar dat alles blijkt niet nodig, na nog geen 10 minuten wordt er geroepen “Hey you! Whats the problem?” er komen twee locals aangelopen, we leggen de situatie uit en al snel blijkt dat dit opgelost kan worden. Niet door met een sleutel te komen voor de safety key maar met geweld. Er zat gelukkig wel een reserve wiel onder de bus dus we kunnen verder. Maar de gastvrijheid gaat nog verder, één van de twee geeft aan thuis nog banden te hebben liggen en hij er best twee kan missen. Ook heeft hij nog wel wat extra gereedschap zodat we een mogelijke volgende klapband zelf kunnen oplossen. We rijden mee naar zijn huis en leggen er twee nieuwe achterwielen op, krijgen gereedschap en mogen zelfs op zijn terrein overnachten. We wisten dat Nieuw-Zeeland gastvrij was, maar zo gastvrij?

Wellington, prachtige stad

Vanuit Wellington gaan we met de ferry naar Picton, maar eerst brengen we een paar dagen door in deze geweldige stad. Na eerst net buiten de stad te hebben overnacht en daar een mooie kustlijn te hebben bewonderd met alvast een uitkijk naar het Zuidereiland rijden we Wellington binnen. Een knusse, ontspannen en prachtige stad. We overnachten de eerste nacht op een parkeerplaats omgetoverd tot camping midden in de stad. Leuk of mooi is het niet, maar vooral handig omdat het dicht bij de Ferry is. Overnachten op een gewone parkeerplaats net buiten het centrum kan ook, dit doen we de dag erop. De boulevard van Wellington is gezellig en ontspannen met veel leuke cafeetjes en barretjes. Het botanische park is een must see, een heerlijke plek om te ontspannen. De toeristische Cable car leuk maar voegt weinig toe naar onze mening.

Wil je toch met de Cable car? Koop dan enkel een ticket voor naar boven, en loop door het park naar beneden.

Te Papa Museum

Het Te Papa Museum is een echte aanrader. Hier kun je makkelijk een dag voor uittrekken en je laten overdonderen met informatie over Nieuw-Zeeland. Van de wildlife van het land, tot de effecten van de tectonische platen maar ook de geschiedenis en de Maori cultuur. Toegang is gratis voor het algemene deel.

Vroeg in de ochtend rijden we de bus de ferry in, op weg naar Picton en het Zuidereiland! Voor nu was dit het Noordereiland, maar we komen nog terug om ook de westkust van dit prachtige eiland verder te ontdekken. Deze verhalen zul je hier later lezen!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *