Wandelen of hiken, wat is de beste reistijd?

Seizoens voor- en nadelen op een rij

Geschreven door: Lars

Ben je van plan om veel van de Nieuw-Zeelandse natuur te aanschouwen door te wandelen of te hiken? Dit betekent dan direct dat het weer een aspect is waar je rekening mee moet houden. De vraag, wat is de best tijd om te gaan wandelen of hiken in Nieuw-Zeeland komt dan ook snel naar boven. In dit artikel gaan we in op de vier seizoenen en de voor- en nadelen van het hiken.

Is er een beste reistijd?

Nee, gelukkig niet! Alle vier de seizoenen zijn uitermate geschikt om er op uit te gaan. Een persoonlijke voorkeur kan hier uiteraard een rol inspelen want de eigenschappen van de seizoenen zorgen voor verschillende ervaringen. Het is dus de vraag aan welk seizoen jij de voorkeur geeft. Gebruik dit artikel daarom om jouw beste reistijd te bepalen of bekijk meer informatie over het klimaat.

Hiken in de lente van Nieuw-Zeeland

De lente valt in Nieuw-Zeeland tussen september en november. De seizoenen lopen geleidelijk in elkaar over, hierdoor kan het voor komen dat het lenteweer doorzet tot en met december. De lente is een prachtig seizoen, net uit de winter komt alles weer tot leven terwijl de dagen langer worden en de temperatuur stijgt. Bloemen komen in bloei en lammetjes kleuren de groene heuvels wit.

De gemiddelde temperatuur in de lente ligt tussen de 14 en 18 graden in Auckland waar deze in Christchurch blijft steken tussen de 12 en 17 graden.

Voordelen van hiken in de lente:

 • Langer daglicht (zomertijd);
 • Unieke flora zoals de alpine flowers komen in bloei tussen oktober en december;
 • Beste tijd om wildlife te spotten. Veel jonge dieren zoals zeehonden pups en pinguïn kuikens.

Bereid je goed voor in de lente, het weer kan snel omslaan dus neem voor elk weertypen kleding mee.

Hiken in de zomer van Nieuw-Zeeland

Wat het weer betreft is de zomer een betere periode. Van december tot februari is het officieel zomer in Nieuw-Zeeland, het regent veel minder en de temperatuur is aangenaam. Het hele land is in een zomerse stemming doordat het 's avonds lekker lang licht blijft (zeker tot een uur of 10 's avonds).
De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 19 en 22 graden in Auckland. Christchurch kent, zoals het hele Zuidereiland, een kouder klimaat met in de zomer een gemiddelde temperatuur tussen de 17 en 22 graden.

Voordelen van hiken in de zomer

 • Grootse kans op goed weer;
 • Vrolijk gestemde locals;
 • Warmste periode van het jaar, maar niet drukkend heet.

De zomer is een populaire periode voor veel mensen, ook de lokale bevolking trekt er zomers op uit. Overdreven druk zal het nooit worden. Kom je liever niemand tegen? Pas je planning hier dan op aan door vroeg te vertrekken of je te laten informeren over rustige gebieden en routes.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Milford Sound trip
  Milford Sound kent een paar enorme watervallen
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Milford Sound
  Water zoekt zijn weg naar beneden in de Milford