Selecteer een pagina

Wandelen of hiken, wat is de beste reistijd?

Seizoens voor- en nadelen op een rij

Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » Wandelen of hiken, wat is de beste reistijd?

door | 0 Reacties

Ben je van plan om veel van de Nieuw-Zeelandse natuur te aanschouwen door te wandelen of te hiken? Dit betekent dan direct dat het weer een aspect is waar je rekening mee moet houden. De vraag, wat is de best tijd om te gaan wandelen of hiken in Nieuw-Zeeland komt dan ook snel naar boven. In dit artikel gaan we in op de vier seizoenen en de voor- en nadelen van het hiken.

Is er een beste reistijd?

Nee, gelukkig niet! Alle vier de seizoenen zijn uitermate geschikt om er op uit te gaan. Een persoonlijke voorkeur kan hier uiteraard een rol inspelen want de eigenschappen van de seizoenen zorgen voor verschillende ervaringen. Het is dus de vraag aan welk seizoen jij de voorkeur geeft. Gebruik dit artikel daarom om jouw beste reistijd te bepalen of bekijk meer informatie over het klimaat.

Hiken in de lente van Nieuw-Zeeland

De lente valt in Nieuw-Zeeland tussen september en november. De seizoenen lopen geleidelijk in elkaar over, hierdoor kan het voor komen dat het lenteweer doorzet tot en met december. De lente is een prachtig seizoen, net uit de winter komt alles weer tot leven terwijl de dagen langer worden en de temperatuur stijgt. Bloemen komen in bloei en lammetjes kleuren de groene heuvels wit.

De gemiddelde temperatuur in de lente ligt tussen de 14 en 18 graden in Auckland waar deze in Christchurch blijft steken tussen de 12 en 17 graden.

Voordelen van hiken in de lente:

 • Langer daglicht (zomertijd);
 • Unieke flora zoals de alpine flowers komen in bloei tussen oktober en december;
 • Beste tijd om wildlife te spotten. Veel jonge dieren zoals zeehonden pups en pinguïn kuikens.

Bereid je goed voor in de lente, het weer kan snel omslaan dus neem voor elk weertypen kleding mee.

Hiken in de zomer van Nieuw-Zeeland

Wat het weer betreft is de zomer een betere periode. Van december tot februari is het officieel zomer in Nieuw-Zeeland, het regent veel minder en de temperatuur is aangenaam. Het hele land is in een zomerse stemming doordat het ‘s avonds lekker lang licht blijft (zeker tot een uur of 10 ‘s avonds).
De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 19 en 22 graden in Auckland. Christchurch kent, zoals het hele Zuidereiland, een kouder klimaat met in de zomer een gemiddelde temperatuur tussen de 17 en 22 graden.

Voordelen van hiken in de zomer

 • Grootse kans op goed weer;
 • Vrolijk gestemde locals;
 • Warmste periode van het jaar, maar niet drukkend heet.

De zomer is een populaire periode voor veel mensen, ook de lokale bevolking trekt er zomers op uit. Overdreven druk zal het nooit worden. Kom je liever niemand tegen? Pas je planning hier dan op aan door vroeg te vertrekken of je te laten informeren over rustige gebieden en routes.

 • Milford Sound trip
  Milford Sound kent een paar enorme watervallen
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Milford Sound
  Water zoekt zijn weg naar beneden in de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Zeehondenkolonie Nieuw-Zeeland
  Zeehondjes kijken met Dasja
  anemptytextlline
 • Frans Josef Gletsjer Nieuw-Zeeland
  Wandeling naar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Vissen Nieuw-Zeeland
  Veel regen aan de West Coast
  anemptytextlline
 • Omgeving Wellington
  Hout nodig
  anemptytextlline
 • Blue lakes Tongariro
  De eerste Blue Lakes tijdens de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Lady Knox Geyser Nieuw-Zeeland
  Lady Knox Geyser
  anemptytextlline
 • Marlborough sounds Nieuw-Zeeland
  Nieuw-Zeeland maakt je happy
  anemptytextlline
 • Bezoek Tongariro Nationaal park
  Lavastroom in het Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Kiwi Nieuw-Zeeland
  Pas op Kiwis
  anemptytextlline
 • Zuidereiland Marlborough Sounds
  De Marlborough sounds vanaf boven
  anemptytextlline
 • Nationaal park Abel Tasman
  Nationaal park Abel Tasman
  anemptytextlline
 • Church of the Good Shepherd Zuidereiland
  Church of the Good Shepherd aan Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Cabel car Wellington
  Uitzicht vanaf de top van de cabel car
  anemptytextlline
 • Tasman Glacier ijsschotsen
  IJsschotsen van de Tasman Glacier
  anemptytextlline
 • Wandelen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Special delivery
  anemptytextlline
 • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
  Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Roadtrippen Bay of Plenty Nieuw-Zeeland
  Roadtrippen langs de kust van Bay of Plenty
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hiken in de herfst van Nieuw-Zeeland

Van maart tot en met mei is het herfst in Nieuw-Zeeland. Volgens veel Nieuw-Zeelanders het ideale moment om op vakantie te gaan in eigen land. Het weer is wat afgekoeld en het landschap verkleurt naar prachtige herfsttinten wat zorgt voor een uniek gezicht.

In Auckland ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15,5 en 20 graden terwijl Christchurch het moet doen met een gemiddelde temperatuur tussen de 12,5 en 17,5 graden.

Voordelen van hiken in de herfst

 • Rustigere periode de kans om andere hikers tegen te komen is kleiner;
 • Stabiel weer zonder de zomerse hitte;
 • Prachtige herfstkleuren.
 • Het weer is lastiger te voorspellen, koude ochtenden kunnen prachtige zonnige middagen worden. Kleed je aan met verschillende lagen zodat je goed op de temperatuur kunt inspelen!

  Hiken in de winter van Nieuw-Zeeland.

  De seizoenen zijn precies het tegenovergestelde van hier in Nederland en van juni tot augustus is het dan ook winter in Nieuw-Zeeland. Dit is de meest rustige periode. Helemaal wat hikes of wandelingen betreft. Maar de ervaring die een winter hike geeft is totaal anders. De hike- en wandeltochten zijn goed bereikbaar in de winter maar bij hevige sneeuwval is het af te raden om erop uit te gaan. Een mooi voordeel van Nieuw-Zeeland is dat de bossen over het algemeen wintergroen zijn waardoor je niet door een levenloze winter omgeving loopt.

  De gemiddelde temperatuur ligt in Auckland tussen de 11 en 15 graden en Christchurch moet het doen met een gemiddelde temperatuur tussen 7 en 12 graden.

  Voordelen van hiken in de winter

 • Het weer kan verrassend uit de hoek komen, vaak een lekker zonnetje en strak blauwe lucht;
 • Door deze rustige periode heb je het ‘alleen op de wereldgevoel’ snel te pakken;
 • Het winterseizoen is over het algemeen goedkoper (op de ski resorts na).
 • In het winterseizoen is plannen noodzakelijk, net als de juiste uitrusting. Zorg dat je met goede materialen op pad gaat. Let ook op de staat van de wegen. Is alles begaanbaar en wat zijn de verwachtingen?

  We denken met deze tips een beter beeld te hebben gegeven van de seizoenen in Nieuw-Zeeland en hoe het is om in deze periodes te hiken of te wandelen. En wie weet heeft dit je een beter idee gegeven over jouw ideale reistijd. Let wel op, het gehele jaar door kan het weer verraderlijk blijven en zo omslaan. Houdt hier dus altijd rekening mee. Lees voor meer informatie over veiligheid onze tips over veilig wandelen in Nieuw-Zeeland. Een nog beter beeld vormen over de beste reistijd kan op onze klimaat pagina.

  De mooiste reizen naar Nieuw-Zeeland

  Het draait allemaal om het doen. Je idee in gang zetten door de eerste stap te zetten. Doe daarom een vrijblijvende offerteaanvraag en kom dichterbij jouw droomreis.

  Lars
  Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wij Reizen In

  in een camper over de wereld
  Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  Zoek de beste vliegtickets

  Ga zelf op reis

  Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

  Vind jouw droomreis