De West Coast met Glacier country

We verlaten het zuiden van Nieuw-Zeeland om richting de West Coast af te reizen. Hier zullen we o.a. de gletsjers Fox en Franz-Jozef gaan bekijken, maar de West Coast biedt meer, veel meer! Maar eerst de route naar deze prachtige streek van Nieuw-Zeeland. We rijden via highway 8 naar Alexandra om vanuit daar door te rijden naar Wanaka. De route is gedeeltelijk gelijk aan de route tussen Dunedin en Queenstown maar blijft gruwelijk. Vooral tussen Alexandra en Cromwell!

Hoe westelijker we komen, hoe meer regen er uit de lucht lijkt te vallen. Ook niet gek gezien dat deze streek de meeste neerslag van het land heeft. Maar je hoopt toch altijd dat je net geluk hebt, helaas hadden wij dat deze paar dagen niet. Als we aankomen in Wanaka regent het nog steeds, en dat schijnt het hier ook al een tijd te doen horen we. Na een kleine rondje door het dorp komen ook wij tot de conclusie: Wanaka is inderdaad een soort klein Queenstown. Een gezellig en gemoedelijk plaatsje met veel activiteiten voor adrenaline junkies.
We vervolgen onze route via highway 6 en rijden tussen Hawea Lake en Lake Wanaka richting de Boundry Creek campsite. Ook deze weg is de moeite waard, zelfs in de regen! We zijn gaan slapen in de regen, en staan hier helaas ook weer mee op. Haast wordt onze volgende bestemming en het begint misschien saai te worden, maar de verwondering van de uitzichten blijft. Het voelt haast als de route naar de Milford Sound, water stroomt de bergen af van de raarste plekken en vormen zo prachtige tijdelijke watervallen. Aangekomen in Haast regent het nog steeds.

De beste eendaagse roadtrip?

Omdat binnen zitten met de regen de dag toch niet beter maakt besluiten we een roadtrip in een roadtrip te doen. We hebben gelezen over de weg tussen Haast en Jackson Bay, volgens Lonely Planet een van de beste eendaagse roadtrips en door veel bezoekers als best kept secret van de West Coast aangemerkt. Er zijn zeker mooie vergezichten, unieke stukken strand en het einde van de weg biedt enkele leuke korte wandelingen langs een ruige kust. Maar, misschien door de hoge verwachtingen of het mindere weer, de beste roadtrip was dit voor ons niet. Het stuk is maar 50km en als je de tijd hebt zeker wel de moeite waard, maar een must do is het wat ons betreft niet.

Wel mooi aan de weg is, is dat je voldoende tijd hebt om alles in je op te nemen. Aangezien het een doodlopende weg is rij je dezelfde 50km terug. In Haast betalen we de hoogste brandstofprijs en rijden we noordelijk langs de westkust. Deze weg heeft met de hoge kliffen een paar zieke uitzichten welke de moeite waard zijn om voor te stoppen, we rijden tot Lake Paringa om daar te overnachten en de volgende dag beide glaciers te gaan bekijken. Aangekomen op de campsite blijkt dat de regen ook hier voor problemen te hebben gezorgd. Het meer staat een goede twee meter hoger dan normaal en heeft beslag gelegd op een deel van de camping. Wetsuit aan en snorkelen maar! Een surrealistisch beeld met picknick tafels op een meter diepte en de onnatuurlijke begroeiing, hadden we maar een onderwater camera..

Glacier Country

De volgende dag begint goed, het weer is opgeklaard en zelfs Lake Paringa staat weer op normale hoogte. We vertrekken richting de Fox Glacier en bekijken hem eerst vanaf een afstand. Een korte wandeling vanaf view road geeft een uniek beeld van de gletsjer tussen het regenwoud. De acces road geeft toegang tot de gletsjer, maar deze is (half) afgesloten. Onder het mom van we zijn maar onwetende toeristen rijden we tot de parkeerplaatsen om deze verlaten aan te treffen, hoewel we niet dichterbij de Fox Glacier kunnen komen geeft dit toch een uniek gevoel. Als enige dit natuurwonder aanschouwen, als is het op afstand. Vanuit hier rijden we richting een gratis DOC camping aan Gillespies Beach, het is eigenlijk meer een parkeerplaats maar het strand (en de wandeling daarover) is prachtig. Vooral met zonsondergang wil je hier zijn! Met aan de ene kant zicht op Mt Cook en Mt Tasman en aan de andere kant een heerlijke zonsondergang.

We proberen nogmaals of de Fox Glacier bereikbaar is, maar wederom is de toegangsweg afgesloten. Dus maar door naar de Franz Josef Glacier welke gelukkig wel toegankelijk was! En dat was te merken ook, wat een drukte. Maarja niet gek als je tot 100 meter van zo een indrukwekkend natuurverschijnsel kunt komen, midden tussen het regenwoud. Een wandeling van 2 uur (op en neer) door de valei welke ooit door de gletsjer is uitgeschuurd lijdt tot een prachtig zicht op de onderkant van de gletsjer. De moeite waard! Natuurlijk is het ook mogelijk om onder begeleiding de gletsjer te beklimmen of zelfs met een helicopter er op te landen, dit laad ons budget helaas niet toe.«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *