De West Coast met Glacier country

Epische gletsjers en gruwelijke wegen

Geschreven door: Lars

We verlaten het zuiden van Nieuw-Zeeland om richting de West Coast af te reizen. Hier bekijken we o.a. de gletsjers Fox en Franz-Jozef, maar de West Coast biedt meer, veel meer! Om hier te komen rijden een fijne route naar deze prachtige streek van Nieuw-Zeeland. We rijden via highway 8 naar Alexandra om daarvandaan door te rijden naar Wanaka. De route is gedeeltelijk gelijk aan de route tussen Dunedin en Queenstown maar blijft gruwelijk. Vooral tussen Alexandra en Cromwell!

Regen, regen en regen..

Hoe westelijker we komen, hoe meer regen er uit de lucht lijkt te vallen. Ook niet gek gezien deze streek de meeste neerslag van het land heeft. Maar je hoopt toch altijd dat je net geluk hebt. Helaas hebben we dat deze paar dagen niet. Als we aankomen in Wanaka regent het nog steeds, en dat schijnt het hier ook al een tijd te doen horen we. Na een klein rondje door het dorp komen ook wij tot de conclusie: Wanaka is inderdaad een soort klein Queenstown. Een gezellig en gemoedelijk plaatsje met veel activiteiten voor adrenaline junkies.

We vervolgen onze route via highway 6 en rijden tussen Hawea Lake en Lake Wanaka richting de Boundry Creek campsite. Ook deze weg is de moeite waard, zelfs in de regen! We zijn gaan slapen in de regen, en staan hier helaas ook weer mee op. Haast wordt onze volgende bestemming en het begint misschien saai te worden, maar de verwondering van de uitzichten blijft. Het voelt haast als de route naar de Milford Sound, water stroomt de bergen af van de raarste plekken en vormen zo prachtige tijdelijke watervallen. Aangekomen in Haast regent het nog steeds.

De beste eendaagse roadtrip?

Omdat binnen zitten met de regen de dag toch niet beter maakt besluiten we een roadtrip in een roadtrip te doen. We hebben gelezen over de weg tussen Haast en Jackson Bay, volgens de Lonely Planet een van de beste eendaagse roadtrips en door veel bezoekers als best kept secret van de West Coast aangemerkt. Er zijn zeker mooie vergezichten, unieke stukken strand en het einde van de weg biedt enkele leuke korte wandelingen langs een ruige kust. Maar, misschien door de hoge verwachtingen of het mindere weer, de beste roadtrip was dit voor ons niet. Het stuk is maar 50 kilometer en als je de tijd hebt zeker wel de moeite waard, maar een must do is het, wat ons betreft, niet.

Lees hieronder verder!
 • Southland Pinguïns spotten
  Yellow Eyed Pinguins in Southland
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Marlborough sounds fjord
  Eenzame stijger in een fjord van de Marlborough Sounds
  anemptytextlline
 • Camping Cape Reinga Nieuw-Zeeland
  DOC campsite bij Cape Reinga
  anemptytextlline
 • Kauri Tree bos Nieuw-Zeeland
  Kauri Tree tunnel
  anemptytextlline
 • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
  Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Warm water Nieuw-Zeeland
  Gratis warm water
  anemptytextlline
 • Zuidereiland Marlborough Sounds
  De Marlborough sounds vanaf boven
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Kauri Tree
  Dubbel up Kauri Tree
  anemptytextlline
 • Lake Tasman
  IJsschotsen in Lake Tasman
  anemptytextlline
 • Mount Ngauruhoe Nieuw-Zeeland
  Mount Ngauruhoe met op de achtergrond Mount Ruapehu
  anemptytextlline
 • Ruige Milford Sound
  De duistere kant van de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Blue Lake Nieuw-Zeeland
  Langs de oever van een Blue Lake
  anemptytextlline
 • Kiwi Nieuw-Zeeland
  Pas op Kiwis
  anemptytextlline
 • Noordereiland hiken
  Het voordeel van vroeg starten aan de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Cape Brett Noordereiland Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Cape Brett
  anemptytextlline
 • Offroad rijden Nieuw-Zeeland
  Gravelweg naar Fletcher Bay
  anemptytextlline
 • Schapen Coromandel Nieuw-Zeeland
  Je komt altijd wel een schaap tegen
  anemptytextlline
 • Kiezelstrand Nieuw-Zeeland
  Geen witte zandstranden buiten Wellington
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland gletsjers
  En opeens is daar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Watervallen Nieuw-Zeeland
  Hot water waterval
  anemptytextlline
 • Tasman Glacier ijsschotsen
  IJsschotsen van de Tasman Glacier
  anemptytextlline
 • Slope Point Nieuw-Zeeland
  Slope Point het zuidelijkste puntje Zuidereiland
  anemptytextlline
 • Hooker Lake Zuidereiland Nieuw-Zeeland
  Hooker Lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wel mooi aan de weg is dat je voldoende tijd hebt om alles in je op te nemen. Omdat de weg doodloopt, rij je dezelfde 50 kilometer ook weer terug. In Haast betalen we de hoogste brandstofprijs en rijden we noordelijk langs de westkust. Deze weg heeft met de hoge kliffen een paar zieke uitzichten die de moeite waard zijn voor een stop. We rijden tot Lake Paringa om daar te overnachten en de volgende dag beide gletsjers te gaan bekijken. Aangekomen op de camping blijkt dat de regen ook hier voor problemen heeft gezorgd. Het meer staat een goede twee meter hoger dan normaal en heeft beslag gelegd op een deel van de camping. Wetsuit aan en snorkelen maar! Een surrealistisch beeld met picknicktafels op een meter diepte en de onnatuurlijke begroeiing, hadden we maar een onderwater camera..

Glacier Country

De volgende dag begint goed, het weer is opgeklaard en zelfs Lake Paringa staat weer op normale hoogte. We vertrekken richting de Fox Glacier en bekijken hem eerst vanaf een afstand. Een korte wandeling vanaf view road geeft een uniek beeld van de gletsjer tussen het regenwoud. De acces road geeft toegang tot de gletsjer, maar deze is (half) afgesloten. Onder het mom van, we zijn maar onwetende toeristen rijden we tot de parkeerplaatsen om deze verlaten aan te treffen. Ondanks dat we niet dichterbij de Fox Glacier kunnen komen geeft dit toch een uniek gevoel. Als enige dit natuurwonder aanschouwen, al is het op afstand. Vanuit hier rijden we richting een gratis DOC-camping aan Gillespies Beach, het is eigenlijk meer een parkeerplaats maar het strand (en de wandeling op het strand) is fijn. Vooral tijdens de zonsondergang wil je hier zijn! Met aan de ene kant zicht op Mount Cook en Mount Tasman en aan de andere kant een waanzinnige zonsondergang.

We proberen nogmaals of de Fox Glacier bereikbaar is, maar opnieuw is de toegangsweg afgesloten. Dus door naar de Franz Josef Glacier welke gelukkig wel toegankelijk is! En dat was te merken ook, wat een drukte. Maar ja, niet gek als je tot 100 meter van zo een indrukwekkend natuurverschijnsel kunt komen, midden in het regenwoud. Een wandeling van 2 uur (op en neer) door de vallei die ooit door de gletsjer is uitgeschuurd leidt tot een goed zicht op de onderkant van de gletsjer. De moeite waard! Natuurlijk is het ook mogelijk om onder begeleiding de gletsjer te beklimmen of zelfs met een helikopter er overheen te vliegen een landing te maken. Ons budget laat dit helaas niet toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram