Mount Taranaki (Egmont) beklimmen

Zo beklim ook jij deze vulkaan in Nieuw-Zeeland

Geschreven door: Lars

Ook al is Mount Taranaki de meest beklommen berg van Nieuw-Zeeland dat maakt de tocht niet direct makkelijker. Maar de wandeling is zeker niet extreem lastig en voor de gemiddelde wandelaar goed te doen. En de top bereik je makkelijk binnen een paar uur. Een goed aangegeven pad loopt van het DOC information center, aan de voet van de vulkaan, tot de eeuwige sneeuw op de top 2518 meter boven zeeniveau. Tijdens de beklimming wordt er 1,6 kilometer verticaal omhooggelopen. De hele beklimming en afdaling nemen ongeveer 8 tot 10 uur in beslag. Het beklimmen van Mount Taranaki blijft een risico, een goede voorbereiding is daarom essentieel. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de top te halen.

Voorbereiding op Mount Taranaki beklimmen

Er lijkt nogal eens makkelijk gedacht te worden over de beklimming van Mount Taranaki. We hebben mensen op sneakers en sandalen omhoog zien lopen. In de meeste gevallen leken de mensen zich bewust van het feit dat dat geen ideale keuze was. Het eerste advies is daarom om goede en steunende schoenen te dragen. Een groot deel van de wandeling gaat over losliggende lavarotsen. Neem daarnaast kleding mee voor alle weertypen, het kan binnen enkele minuten van zon naar regen of harde wind omslaan.

Helaas kunnen we je niet helemaal voorbereiden op de beklimming, stap daarom altijd eerst binnen bij het DOC information center aan het begin van het wandelpad. Hier kun je de laatste weersverwachting inzien en vergeet je niet in te schrijven in het logboek zodat de rangers weten dat je op de berg bent. Belangrijk om je weer af te melden als je beneden bent en de hike klaar is.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Southland Pinguïns spotten
    Yellow Eyed Pinguins in Southland
    anemptytextlline
  • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
    Mooie plaatjes van Lake Pukaki
    anemptytextlline
  • Marlborough sounds fjord
    Eenzame stijger in een fjord van de Marlborough Sounds
    anemptytextlline
  • Camping Cape Reinga Nieuw-Zeeland
    DOC campsite bij Cape Reinga
    anemptytextlline
  • Kauri Tree bos Nieuw-Zeeland
    Kauri Tree tunnel
    anemptytextlline
  • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
    Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
    anemptytextlline
  • Warm water Nieuw-Zeeland
    Gratis warm water
    anemptytextlline
  • Zuidereiland Marlborough Sounds
    De Marlborough sounds vanaf boven
    anemptytextlline
  • Nieuw-Zeeland Kauri Tree
    Dubbel up Kauri Tree
    anemptytextlline
  • Lake Tasman
    IJsschotsen in Lake Tasman
    anemptytextlline
  • Mount Ngauruhoe Nieuw-Zeeland
    Mount Ngauruhoe met op de achtergrond Mount Ruapehu
    anemptytextlline
  • Ruige Milford Sound
    De duistere kant van de Milford Sound
    anemptytextlline
  • Blue Lake Nieuw-Zeeland
    Langs de oever van een Blue Lake
    anemptytextlline
  • Kiwi Nieuw-Zeeland
    Pas op Kiwis
    anemptytextlline
  • Noordereiland hiken
    Het voordeel van vroeg starten aan de Tongariro Alpine Crossing
    anemptytextlline
  • Cape Brett Noordereiland Nieuw-Zeeland
    De vuurtoren bij Cape Brett
    anemptytextlline
  • Offroad rijden Nieuw-Zeeland
    Gravelweg naar Fletcher Bay
    anemptytextlline
  • Schapen Coromandel Nieuw-Zeeland
    Je komt altijd wel een schaap tegen
    anemptytextlline
  • Kiezelstrand Nieuw-Zeeland
    Geen witte zandstranden buiten Wellington
    anemptytextlline
  • Nieuw-Zeeland gletsjers
    En opeens is daar de Franz Josef Glacier
    anemptytextlline
  • Watervallen Nieuw-Zeeland
    Hot water waterval
    anemptytextlline
  • Tasman Glacier ijsschotsen
    IJsschotsen van de Tasman Glacier
    anemptytextlline
  • Slope Point Nieuw-Zeeland
    Slope Point het zuidelijkste puntje Zuidereiland
    anemptytextlline
  • Hooker Lake Zuidereiland Nieuw-Zeeland
    Hooker Lake aan de voet van Mount Cook
    anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De wandelroute naar de top van Mount Taranaki

Aangezien de wandelroute naar de top van Mount Taranaki populair is, raden we je aan om zo vroeg mogelijk te starten. We overnachten op de parkeerplaats bij het informatiecentrum om net voor 05:00 uur aan de wandeling te beginnen.

Eerst volgt de route een weg die nog iets verder de berg oploopt. Tot onze verbazing ligt hier een hotel dat alleen per 4x4 te bereiken is (tip voor de mensen met geld). Na het hotel begint het asfalt steeds slechter te worden. Let op, dit deel is misschien wel het steilste van de beklimming. Laat je hier dus niet door afschrikken. Daarna starten een reeks trappen die je een groot deel van de berg op helpen. Waar de trappen je door de begroeiing aan de voet van de berg voeren, houden ze op als ook de begroeiing stopt.

Het pad gaat nu over in losliggende stenen, of eigenlijk klompen lava. Dit losliggende vulkaangesteente is voor een paar uur het pad. Let goed op want het pad is nu minder duidelijk aangegeven, helemaal als je midden in een wolk loopt. Volg de paaltjes dus goed en verlies ze niet (te lang) uit het oog.

Het losliggende gesteente veranderd in grote blokken lava (lavastromen) waarover we onze weg moeten vinden. Dit gedeelte maakt dat we het hebben over Mount Taranaki (Egmont) beklimmen in plaats van omhoog lopen. Maar wees gerust, er zijn geen pikhouweel en zekeringslijnen nodig. Na ongeveer een uur klauteren bereik je de besneeuwde krater van Mount Taranaki (Egmont). Dit is nog niet de 2518 meter hoge top, deze ligt nog iets hogerop. Vanaf hier heb je een gruwelijk uitzicht over de omgeving, zie je de wolken onder je doorgaan en voel je je even on top of the world. Daarna volgt de afdaling die door het lastige terrein ongeveer even lang duurt dan de beklimming. We kwamen acht uur na ons vertrek moe maar voldaan aan op de parkeerplaats.

De legende van Mount Taranaki

De Maori legende zegt dat de berg Taranaki eerst tussen de bergen in het Tongariro National Park stond. Waar hij, net als de andere drie bergen, verliefd was op, de in bossen verscholen, Mount Pihanga. Na een hevig gevecht te hebben verloren is Taranaki vertrokken (of verbannen) naar de plek waar hij nu staat. Volgens sommige om ooit weer terug te keren.

Blijf respectvol: Voor de Maori heeft Taranaki een diepere betekenis, de Maori zien Taranaki als een levende voorouder. Bijvoorbeeld het staan op de top van de berg wordt als disrespectvol gezien voor hun voorouder omdat je op het hoofd staat. Maar ook in het hele Egmont National Park vind je meer dan honderd plekken die culturele waarde hebben voor de Maori. Meestal zijn deze gemarkeerd. Gebruik geen stroompjes om je te wassen en doe je behoefte niet op de berg.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram